Klasickou dvoubarevnou bábovku miluje snad každý Čech. Jde o buchtu, kterou nám dělaly již naše babičky v dětství. Potom v tom pokračovaly naše maminky a nyní si ji možná připravujete sami pro svou rodinu. Dnešní recept vám přinese tradiční chuť i vzhled této bábovky. Zároveň ale přinese také něco nečekaného, což je ovocná chuť ve spodní části tohoto dezertu.
Co budete potřebovat?
Na výrobu budete zaručeně potřebovat klasickou formu na bábovku. Ovoce je zajímavým doplněním tohoto klasického receptu, který zajisté znáte velmi dobře. Zná ho snad každý Čech, protože jde o extrémně jednoduchou záležitost, kterou připravíte během chvilky. Na přípravu tohoto jedinečného receptu potřebujete:
- pšeničná mouka – 1 hrnek,
- bramborová mouka – 1 hrnek,
- vejce – 5 ks,
- olej – ½ hrnku,
- cukr – ¾ hrnku,
- prášek do pečiva – 2 ploché lžičky,
- kakao – 1 lžička,
- nastrouhaná kůra z citronu – 1 ks,
- větší hrušky – 3 ks,
- skořice – 1 lžička
Pracovní postup
Do hluboké mísy rozklepněte vejce. Přidejte cukr, pšeničnou mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Promíchejte a pokračujte v přidávání dalších surovin. Nyní přidejte bramborovou mouku a olej. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady. Jednu třetinu těsta si oddělte do jiné mísy. Právě to této třetiny přidejte kakao a promíchejte. Získáte část tmavšího těsta. Větší část těsta nechte světlý.
Hrušky oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté je smíchejte se skořicí. Formu na bábovku vymažte a vysypte moukou (nebo strouhankou). Nejdříve do formy nalijte celé světlé těsto. Potom nalijte tmavou část těsta. Nakonec vršek těsta ve formě ozdobte nakrájenými hruškami. Klidně je i trochu zatlačte do těsta. Troubu předehřejte na 180 stupňů a bábovku pečte po dobu 55 minut. Po upečení ji vyklopte na talíř a zasypte moučkovým cukrem (po vychladnutí). Přejeme dobrou chuť!