Ani sladký, ani kyselý. A přece dokonalý. Takový bude třešňový koláč, který Vám rozvoní celý byt a jeho bohaté chuti neodolá žádný člen rodiny. Svěží jaro je tady, osvěžte si tedy i chuťové buňky!
Co budete potřebovat?
Třešňový povidla s celými kousky třešní
- 50 g vlašských ořechů
- 2 PL libovolného likéru, raději sladšího (není nutnost)
- 5 PL mléka
- 350 g mouky
- 180 g cukru
- 100 g krémového másla
- 3 vajíčka
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 PL citronové kůry
- špetku soli
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Nejdříve rozpustíte máslo, do kterého přidáte mléko, vejce, cukr, mouku s práškem do pečiva a prohněťte těsto. Mouku je spolu s práškem do pečiva vhodné prosít, případně i samotný cukr.
Nádivku si vytvoříme tak, že spolu utřeme povidla, ořechy a pokud jsme se rozhodli přidat i likér, tak i likér.
Troubu si předehřejeme na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.
Těsto si rozdělíme na dvě stejné části, z nichž nám vzniknou jakési dva „štrúdly“. Z jedné poloviny těsta by nám měly vyjít 4 propojená „patra“, které budou spojeny nádivkou, jak vidno na obrázku.
Výsledné štrúdůy už jen bohatě pocukrujeme a vložíme do předehřáté trouby na přibližně 30 minut.
Pokud nemáte rádi třešně, můžete klidně zkusit i jiné ovoce. Dobrou chuť!