Falešný tvarohový koláč se zakysanou smetanou který překvapí svou chutí

Nadpis je jasný. Je to tvarohový koláč. Unikátní je na něm však to, že v něm není ani kousek tvarohu. Ten je nahrazen zakysanou smetanou. Ta však dokáže zajistit dokonalou chuť, zajímavou imitaci tvarohu a také jednoduchou a samozřejmě i rychlou přípravu. Kdo hledá inovativní recept na tvarohový koláč, ten může zkusit tento falešný koláč ze zakysané smetany.

Reklama

Co je na tvarohový koláč potřeba? Tvaroh určitě ne

Víme, co nekupovat a co není potřeba. Je to tvaroh. Toho není použitý ani jeden jediný gram. A co naopak použito je? Není to nijak velké množství surovin. Pro přípravu tohoto koláče je vhodné koupit nebo opatřit toto:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 200 gramů klasického másla
  • 3 lžíce mléka
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Toto jsou suroviny, které jsou určené na výrobu samotného těsta, které je základem koláče. Dále je nutné mít k dispozici také krém. Na ten je potřeba si také opatřit několik základních surovin. A to:

  • 600 ml zakysané smetany
  • 150 gramů cukru
  • 500 ml mléka
  • 2 balení pudinku s vanilkovou příchutí
  • Šťávu z citronu
  • V rumu naložené rozinky

Začínáme přípravou těsta

Reklama

To je základ a tak se podívejme na to, jak ho připravit. Není to zase tak nic složitého, jelikož v podstatě stačí smíchat všechny ingredience dohromady. Máslo by mělo být pokojové teploty, aby se dobře spojilo, těsto by mělo být jednotné a hutné. Je možné ho míchat ručně, nebo s použitím robota. Jakmile má požadovanou konzistenci, dá se do mísy a následně zhruba 30 minut vychladit. Za okno, nebo do lednice.

Pokračujeme přípravou krému

Jakmile je těsto hotové a chladne, je možné postoupit do fáze číslo dvě, kterou je příprava samotného krému. Základem je pudink, který se uvaří podle návodu na sáčku. Tedy s cukrem a mlékem. Ten se nechá lehce chladnout a občas se promíchá, aby se netvořily hrudky. Když má přijatelnou teplotu, zamíchá se do něho zakysaná smetana, dále se nasypou také rozinky předem naložené v rumu. Důležité je však to, aby se nechaly okapat. Rum jako takový se totiž do krému nelije. Dále se přilije se citronová šťáva a vše se důkladně promíchá a takto jednoduše je hotový i samotný krém na tvarohový koláč se zakysanou smetanou.

Připravujeme koláč

Obě hlavní části jsou připraveny. Nyní je čas dát je dohromady a připravit samotný koláč. První fází je těsto, které je třeba rozdělit na dvě zhruba stejné poloviny. Jedna je spodní, druhá horní část. Těsto by se mělo rozválet na tvar plechu a mělo by mít stejnou výšku. Na plech se položí pečící papír a na něho přijde spodní vrstva těsta. Na tuto vrstvu se nalije samotný krém, který by měl mít už lehce tuhou konzistenci. Dále se připraví druhá polovina těsta. A to stejně, jako první. Rozválí se na velikost plechu a poté se položí na vrstvu samotného krému.

Pečení na 180 stupňů

Jakmile je na plechu vše potřebné, je možné ho vložit do trouby. Ta by měla být již předehřátá. A to na celkem standardní teplotu 180 stupňů Celsia. Může se jednat o troubu horkovzdušnou, ale i klasickou. V té je třeba mít zapnutý horní i spodní ohřev. Plech se vloží do prostřední části. Tvarohový koláč se zde peče zhruba po dobu 25 – 30 minut. Podle aktuální barvy. Mělo by být jasně patrné, že je koláč hotový. Jakmile začne příliš hnědnout, je ideální chvíle na vyjmutí.

Servírování je hračkou

Jakmile je venku z trouby, tak ho stačí dát vychladit. Nejprve při pokojové teplotě, potom může zamířit i do lednice. Jakmile je studený, už se jenom nakrájí na obdélníkové kousky. Ty se následně posypou moučkovým cukrem a může dojít k samotnému servírování. Jako doplněk může přijít vhod třeba i trocha šlehačky, která však není nutností. Přejeme dobrou chuť.

Reklama