Kapr je typická ryba, která na našem štědrovečerním stole nesmí chybět. Kapra však nemusíme připravit pouze v klasickém trojobalu s majonézovým salátem. Ryby jsou vhodným jídlem nejen při hubnutí, ale svým složením zastupují i vhodnou formu jídla při racionálním stravování. A tak tento chutný recept určitě využijete i během roku.
Na 4 porce budeme potřebovat:
Reklama
- 4 podkovičky kapra
- 100 g mandlových lupínků
- 2 PL špaldové mouky
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- sůl
- koření na ryby
Na přílohu: - 700 g máslové dýně
- 1 PL másla
- sůl
postup:[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
- Dýni omyjeme, nakrájíme na čtvrti, uložíme na plech s pečícím papírem a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů, dokud není dýně měkká.
- Zatím si připravíme kapra. Podkovičky omyjeme a osušíme. V talíři si utřeme vejce s mlékem a solí.
- V dalším talíři smícháme mandlové lupínky, které rukou nadrtíme na menší kousky. Přidáme špaldovou mouku a špetku koření na ryby.
- Připravíme si zapékací mísu s pečícím papírem. Kapra nejprve namočíme ve vyšlehané vajíčku a obalíme ve směsi z mandlových lupínků. Dobře ho pozatláčame, aby se nám, co nejvíce směsi přilepilo na podkovičky a ukládáme do zapékací mísy.
- Na každou podkovičky položíme plátek másla. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 45 minut. V polovině pečení kapra opatrně otočíme.
- Zatímco se kapr peče, připravíme si přílohu. Dýni polévkovou lžící vydlabeme a vložíme do mísy. Přidáme lžíci měkkého másla, ochutíme solí a vidličkou rozmačkáme na kaši. Můžeme podávat. Dobrou chuť.
Reklama