Jáhly: přírodní lék na aterosklerózu i na harmonizaci krevního tlaku

V minulosti tvořily jáhly z prosa základ jídelníčku. Mají vynikající nutriční hodnoty, doplňují energii, nadto poskytují řadu zdravotních benefitů, především snižují riziko rozvoje aterosklerózy a harmonizují krevní tlak. Tím však výčet výhod jáhel nekončí, tato zrna jsou přirozeně bezlepková a vhodná pro celiaky, k tomu patří mezi alkalizující potraviny, které dokáží pomoci s překyselením organismu. V minulosti předci moc dobře věděli, proč mají být jáhly součástí jídelníčku každý den.

Krmení pro ptáčky? Ani náhodou!

K čemu jsou jáhly nebo proso? Bohužel většina lidí odpoví, že na krmení ptáčků v zimním období, protože jsou součástí krmných směsí prodávaných v obchodech k použití do krmítek. Jáhly jsou ale především základní potravinou mnoha lidí v asijských nebo afrických státech, protože poskytují množství cenných látek, vitamínů a minerálů za nízkou cenou. Málokdo ví, že proso bylo před rýží též základní plodinou v Číně.

Proso versus jáhly

A co je vlastně proso? Tato rostlina patří mezi trávy z čeledi lipnicovitých, proso seté se pěstuje jako obilnina a plodem je obilka. Právě semeno se používá ke krmení ptactva, naopak loupaná semena se nazývají jáhly. Vzhledem k tomu, že jáhly neobsahují lepek, doporučují se od 6. měsíce věku dítěte do příkrmů. Kromě jáhel se mlýnským zpracováním vyrábí prosná mouka, krupice nebo vločky. Všechny výrobky jsou výtečně stravitelné a bohaté na výživné látky. Proso je hlavní zemědělskou plodinou v Indii a v mnoha afrických státech.

Čtěte také: Barva houbiček na nádobí není jen náhodný design

Blahodárné účinky jáhel

Kaše, placky nebo přílohy z jáhel jsou bohaté na mnoho vitamínů a minerálů. Jáhly poskytují konzumentům vitamíny skupiny B, minerály, jako jsou křemík, železo, fosfor, hořčík, zinek nebo mangan, kromě toho také nenasycené mastné kyseliny a velké množství vlákniny. V pouhých 100 gramech prosa se vyskytuje 550 miligramů kyseliny křemičité, která hraje zásadní úlohu v tvorbě kostí, k tomu posiluje elasticitu a odolnost pojivových tkání. Jídla z jáhel se doporučují pacientům s artritidou, alergiemi, křečovými žilami nebo hemoroidy. Taktéž jsou vhodná pro lidi se špatným držením těla, bolestmi kloubů a plotének nebo při závratích, ekzémech a únavě.

Jáhly harmonizují krevní tlak

Sloučeniny křemíku pomáhají posilovat cévy a snižují riziko rozvoje aterosklerózy, ale jsou účinným lékem i na vysoký krevní tlak, k tomu brání další kalcifikaci cév. Tím léčivé vlastnosti jáhel ani zdaleka nekončí. Obsažené vitamíny B posilují nervový systém, železo zase pomáhá při chudokrevnosti. Proso je vhodné i pro zjemnění pokožky, pro zářivé vlasy a posílené nehty. Velkou výhodou je výtečná stravitelnost, k tomu se jedná o bezlepkovou potravinu vhodnou i pro odkyselení organismu. V lidovém léčitelství se jáhly používaly při potížích se zrakem nebo se slezinou. Prosu nebo jáhlám se musí vyhýbat pouze pacienti s poruchami štítné žlázy.

Zdroj: tudasfaja.com