Nálev patří mezi lahodné, takže pokud ho jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít jinak. Kromě okurek tak můžete zkusit naložit také papriky nebo oblíbenou zeleninu, kterou si rádi dopřáváte během zimních měsíců. Pokud zeleninu uschováte správným způsobem, takto naložená vám bude dělat radost dlouhou dobu.
Na farmářských trzích najdete kvalitní zeleninu
Jestli máte možnost, určitě dejte přednost domácím okurkám, které budou o mnoho kvalitnější než ty v obchodě. Jestli ale nemáte nikoho, kdo by vás okurkami obdaroval, zkuste místní farmářské trhy, na kterých je zelenina velmi kvalitní a můžete si sami vybrat, jaké kousky zakoupíte. Na naložení budete potřebovat:
- 5 kg menších okurek
- 2 balení kopru
- Česnek
- Vodu
- Sůl
Čím menší budou okurky, tím lépe. Všechny je důkladně umyjte a osušte. Do sklenic nebo plastových lahví dejte po jednom balení kopru. Okurky napěchujte do lahví, a pokud je úplně nenaplníte, můžete doplnit ještě květák, který je naložený stejně chutný. Jestli máte rádi česnek, klidně ho přidejte 5-10 stroužků, ale můžete ho vynechat, pokud pálivých jídlům neholdujete.
Sklenice je nutné pečlivě uzavřít
Sklenice s okurkami zalijte minerální vodou, kterou nalijte pod víčko. Vždy zkontrolujte, jestli máte sklenice nebo lahve dobře uzavřené. Pokud je víčko špatné, vyměňte ho. Sklenice postavte na chladné a suché místo a takto připravené okurky nebo jiná zelenina vám vydrží klidně tři měsíce, pokud ji neotevřete.
Pokud okurky vložíte do plastových lahví, abyste si na nich pochutnali, bude nutné plast rozříznout a vodu nechat vytéct. Jestli ale víte, že okurky dokážete z lahve dostat i jiným způsobem, lahev ničit nemusíte. Tento způsob nakládání zeleniny je známý, protože se dokonce vyučuje v potravinářském průmyslu. Na tomto receptu je skvělé, že nepotřebujete ocet ani žádné konzervanty a přesto okurky vydrží ve sklenicích dlouho čerstvé.