Toužili jste vždy po dokonale oloupaném vlašském ořechu, který zůstane v celku? Takové plody vždy vypadají nádherně, ale dosáhnout toho není na první pohled vůbec jednoduché. Pravdou je, že se musíte jen naučit, jak na to. Ve finále to není vůbec těžké. Musíte jen znát správný postup a metodu, se kterou vždy dostanete ze skořápky celý plod. Až zjistíte, jak je to jednoduché, už nikdy nebudete vlašské ořechy loupat jiným způsobem.
Na samotném postupu není nic těžkého a nepotřebujete nic jiného, než vlašské ořechy, nádobu s vodou, kladivo a skleněnou lahev. Ano, tyto předměty vypadají poměrně netradičně. Jakmile ale víte, jak je společně použít, máte vyhráno a už nikdy se vám nestane, že byste měli rozbité ořechy. Navíc z nich vytěžíte také více chuti, lepší strukturu a více vitamínů.

Celé ořechy se skvěle hodí na pečení
Vyloupnout celý ořech ze skořápky jistě chtějí všechny hospodyně, které se chystají dělat na Vánoce ořechové cukroví. Pravdou je, že jde nejen o chuťovou bombu, ale na cukroví, dezertech nebo jednohubkách vypadají jednoduše krásně. Naštěstí se s vámi rádi podělíme o to, jak získat dokonalé vlašské ořechy a užít si všechny jejich benefity, včetně vitamínů B1, B2, B3, B6 a minerálů, jako je draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník, zinek, měď a mangan. Jak na to?
Namáčení ořechů je klíč k úspěchu
Nejdřív vezměte dostatečně velkou nádobu a vložte do ní ořechy ve skořápce. Všechny zalijte čistou (studenou) vodou a zakryjte poklicí nebo talířem tak, aby ořechy zůstaly ponořené ve vodě. Takto namočené je nechte minimálně 60 minut. Potom si musíte připravit další pomůcky, a to skleněnou lahev (např. od šampaňského) se silným hrdlem a malé kladivo. Je důležité, aby bylo hrdlo silné, protože jinak ho rozbijete a budete mít všude střepy.

Postup pro odstranění skořápky
Jeden ořech postavte na hrdlo lahve tak, aby jeho špičatá část směřovala dolů. Jednou rukou si podržte hrdlo s ořechem a do druhé ruky vezměte kladivo. Velmi jemně kladivem ťukejte do ořechu, dokud nerozbijete horní část skořápky. Jakmile skořápka praskne, vezměte ořech do ruky a opatrně ji odstraňte. Uvidíte, že získáte celý plod bez poškození. Skořápka bude totiž měkčí a křehčí díky namočení do vody. Namáčení ořechů je poměrně běžné, ale díky tomuto postupu se snadno zbavíte i tvrdé slupky.
Zdroj: topsovety.cc