David Hampl
9 listopadu, 2019

Trápí vás pravidelné vypouštění plynů na místech, kde se to nehodí? Cítíte se kvůli tomu občas zahanbeni? Snažíte se je zastavit, abyste se vyhnuli nepříjemným pohledům ostatních? Pokud ano, tak zpozorněte. Máme pro vás připraveno několik zajímavých informací o tvorbě těchto střevních plynů a o tom, co se stane uvnitř vašeho těla ve chvíli, kdy je zastavíte.

V nevhodnou dobu na nevhodném místě

Téměř každý z nás se už někdy dostal do situace, kdy bylo téměř jisté, že brzy vypustí plyn. Člověk se samozřejmě nechce ztrapnit. Z toho důvodu se snaží tyto plyny zastavit. Někdy to vyjde, a někdy ne. Popravdě řečeno, lepší variantou je ta, když se zastavení vypuštění nepodaří.

Pokud zrovna jíte, tak chápeme, že to není zrovna ideální téma, nicméně brzy po jídle se vás může začít týkat. Zkuste tedy chvíli dávat pozor, protože následující informace pro vás mohou být velmi přínosné a mohou vám ušetřit mnohé komplikace.

Zadržování prdů je kontraproduktivní

Hromadění plynu ve střevech vede ke zvýšení vnitřního tlaku a nadýmání. S tím souvisí způsobené silné nepohodlí, které už mnoho lidí jistě zažilo. Některé ze zadržených plynů mohou být absorbovány oběhovým systémem a následně uvolněny dýchacím ústrojím, resp. vydechnutím. má zadržování plynů, česky řečeno prdů, mnohem horší vyústění.

Notoricky známé zadržování plynů může vést v mnohých případech k přetlaku a nekontrolovatelnému uvolňování. Zadržováním si tak člověk způsobí to, že v budoucnu už plyny tak snadno nezadrží.

Vznik střevních plynů

Všichni víme, že plyny vznikají ve střevech, do kterých proudí také natrávená potrava. Část jídla se posouvá dále do tlustého střeva, kde ho fermentací začne rozkládat střevní bakterie. Při tomto procesu se uvolňují plyny a mastné kyseliny. Některé z těchto produktů vstřebají střevní stěny, zatímco jiné se dostanou do konečníku, kde je čeká východ z těla ven.

Studie přinesla zajímavé výsledky

Během jedné studie, při které dobrovolníci nosili po celý den rektální katetr pro množství vylučovaného plynu, byly zjištěny následující hodnoty. Z průměrných 705 ml plynu za den byl obsah vodíku 361 ml a oxidu uhličitého 62 ml. Pouze 3 lidé produkovali opravdový metan (od 3 do 120 ml). Zbývající plyny tvořil dusík.

Hodnoty byly stejné pro muže a ženy, a nejvíce byly naměřeny hodinu po jídle. Během spánku bylo uvolňování mnohem častější než během dne. Nejvíce škodlivé plyny obsahují síru a jejich složení závisí silně na naší stravě. Pokud na vás dojde potřeba uvolnění plynu, nezadržujte jej. Pokud to nejde, najděte si vhodné místo a plyn uvolněte. Ulevíte střevům, a především sami sobě.

Sdílejte článek