Jak si doma vyrobit pampeliškový med?

Med patří mezi nejoblíbenější přírodní sladidlo na světě. A můžete si ho poměrně snadno vyrobit ve své kuchyni z pampelišek, které najdete na louce. Během dvou dnů můžete mít sklenice plné vynikajícího a příjemně sladkého medu. Celý proces bude navíc velmi zajímavý pro děti, protože vám s tím mohou velmi snadno pomoci. Nejen se sbíráním, ale také s vařením medu.

Reklama

Co budete potřebovat?

Při sbírání pamatujte na to, abyste květy posbírali na místě, kde nejezdí příliš mnoho aut. Nejlepší je louka vzdálená dál od silnice. Tam najdete nejlepší květy pampelišek, které v sobě nebudou mít žádný smog a výfukové plyny z vozů. Vyzkoušejte tento recept a nebudete litovat, jaké výsledky získáte. Na výrobu domácího pampeliškového medu potřebujete:

  • pampelišky – 6 hrstí,
  • cukr – podle množství medu,
  • voda – 1 litr,
  • citron – 1 ks, (můžete i pomeranč)
  • vanilkový lusk – 1 ks.
Shutterstock

Pracovní postup

Na sběr pampelišek si vyberte slunný den, protože květy musí být otevřené a suché. Nasbírejte si jen květy bez stonků. Doma je nechte chvíli rozložené, aby z nich vylezli brouci. Poté je vložte do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte citron nakrájený na kolečka (bez pecek). Poté přidejte také rozříznutý vanilkový lusk. Dodá medu velmi příjemnou, sladkou chuť. Směs přiveďte k varu a nechte ji mírně bublat po dobu 15-20 minut. Poté ji nechte louhovat mimo sporák po dobu 12-24 hodin.

Shutterstock
Reklama

Druhý den směs přeceďte přes plátno nebo velmi jemné síto. Nezapomeňte důkladně vymačkat květy i citron. Do nálevu přidejte cukr (asi 1 kg na 1 litr medu). Znovu směs uvařte na mírném ohni a nechte bublat, dokud nezískáte hustou konzistenci (cca 1-2 hodiny). Průběžně odstraňujte pěnu z povrchu. Nakonec med nalijte do čistých (vyvařených) sklenic, pevně je zavřete a otočte dnem vzhůru. Stačí je takto nechat jen pár minut. Poté máte hotovo a můžete si pochutnat na květinovém medu.

Zdroj: kuhinja-zdravlje.xyz

Reklama