Jak si snadno připravit jablečný kompot trochu jinak?

Reklama

Zpracování domácích jablek je velmi důležité, když nechcete ztratit z úrody ani jeden kousek. Dnešní recept je neuvěřitelně jednoduchý a nemusíte používat žádné umělé konzervanty. Díky tomu si užijete své vlastní ovoce (nebo ovoce od sousedů) a zároveň si užijete přírodní chuti bez chemie. A když budete vše skladovat vhodným způsobem, vydrží vám kompoty až do zimy. Nejen, že v zimě hodně ušetříte, ale také si pochutnáte. Navíc můžete i dětem naservírovat zdravý a chutný kompot.

Co budete potřebovat?

Na zavařování vám postačí jen čtyři ingredience. Nesmíte ovšem zapomenout také na tři 500 ml sklenice, které předem sterilizujte. Bez nich se neobejdete a toto množství surovin by vám mělo krásně vystačit právě na tři sklenice. Jestli budete připravovat více nebo méně kompotu, musíte si upravit množství všech ingrediencí. Důležité je, abyste měli po ruce:

  • jablka – 2 kg,
  • citronová šťáva – 1/2 citronu,
  • cukr – 1 lžíce na každých 500 ml,
  • voda – podle potřeby.
Shutterstock

Pracovní postup

Jablka důkladně opláchněte a nakrájejte na menší kousky. Můžete také odstranit slupku, ale dělat to nemusíte. Do velké mísy vložte nakrájená jablka, zalijte je vodou a přidejte pár kapek citronové šťávy. Nechte je 5 minut odstát. Poté si připravte sklenice. Každou naplňte jablky, přidejte 1 lžíci cukru a zalijte vodou. Pod okrajem nechte 1-2 cm místa, neplňte sklenice až nahoru.

Reklama

Sklenice pevně uzavřete sterilními víčky a důkladně protřepejte. Díky tomu se uvnitř rozpustí cukr. Nyní se pusťte do sterilizace. Do hrnce s vodou vložte sklenice, přiveďte ji k varu a sterilizujte po dobu 15 minut. Po uvaření je nechte ve vodě další 2-3 hodiny. Nakonec nechte sklenice vychladnout a skladujte je na temném a chladném místě. Jablečný kompot vám vydrží po celou zimu a užijete si každé sousto. Přejeme dobrou chuť!

Shutterstock

Proč je tento postup nejlepší?

Tento způsob konzervace jablek je nejlepší, protože zachováte jejich chuť i strukturu. Nepoužijete příliš mnoho cukru a jedinou konzervační látkou v kompotu bude citronová šťáva. Díky tomu získáte nejpřírodnější jablečný kompot, na jakém si můžete pochutnat vy i vaše rodina. Velkou výhodou tohoto receptu je také jeho jednoduchost. Nezapomínejte ovšem na správnou sterilizaci sklenic i víček. A také na správné skladování, které prodlouží životnost jablek ještě více.

Zdroj: irecept.cz

Reklama