Všichni v kuchyni používáme hodně cibule a vždy vám po přípravě zůstanou slupky. Dobrou zprávou je, že je nemusíte vyhazovat. Místo toho si z nich připravte jedinečné sypké koření, které lze používat do pokrmů pro zajímavější chuť a silnější aroma. Příprava na první pohled může vypadat jako velký experiment, ale ve skutečnosti je to velmi jednoduché a poměrně rychlé.
Proč si vyrobit prášek z cibulových slupek?
Ptáte se, proč se do sušení cibulových slupek vůbec pouštět? Důvodů je hned několik. Zpracujete všechny zbytky z této zeleniny, a proto je to ekologické a udržitelné. Koření velmi snadno použijete při vaření a ušetříte za kupované prášky z obchodu. Navíc je celá výroba velmi jednoduchá a zvládnete ji i bez speciální sušičky. A prášek můžete použít do omáček, polévek, marinád i pomazánek.
Co potřebujete a jak si koření vyrobit?
Na výrobu koření nepotřebujete nic jiného než cibulové slupky. Použít můžete červenou, žlutou i bílou cibuli a klidně je i namíchejte pro lepší chuť. Slupky si postupně skladujte a až jich budete mít dost, propláchněte je čistou vodou. Zbavíte se tím nečistot. Poté je ohřejte v mikrovlnné troubě po dobu 3 minut na plný výkon. Díky tomu budou slupky měkčí. V mikrovlnné troubě je také můžete usušit, ale musíte to dělat v minutových intervalech a mezi nimi slupky otáčejte.
Další možností je sušička na potraviny, kterou stačí nastavit na 62 stupňů a nechat v ní slupky po dobu 4-6 hodin. Po usušení je nechte pořádně vychladnout na pokojovou teplotu. Nakonec použijte mlýnek na koření nebo mixér, abyste získali jemný prášek. Jestli chcete ještě jemnější výsledek, propasírujte koření přes jemné síto. Nakonec výsledek nasypte do nádoby na koření, kterou lze hermeticky uzavřít a skladujte s dalším kořením (mimo světlo). Vydrží vám dlouho a vždy si pochutnáte na jeho silné chuti.
Zdroj: astuceriste.com