Kuřecí maso miluje snad každý Čech, ale často si můžete přinést domů špatné maso. Nespoléhejte se pouze na triky prodejců, který vám ukážou maso z nejlepšího úhlu. Navíc ho někdy stříkají octem, aby získalo krásnější vzhled. U kuřecího masa ovšem potřebujete, aby byly plátky dokonale čerstvé. Jedině tak si užijete nejlepší chuť, strukturu a také nebudete riskovat zdravotní problémy.
Na co si dát pozor při nákupu?
V první řadě se podívejte na obal. Nikdy neberte kusy, které jsou vypouklé, poškozené nebo jednoduše nevypadají dobře. Obal nesmí být porušený, protože jinak se k masu dostanou velmi rychle bakterie, které znehodnotí jeho čerstvost. Jestli kupujete maso přímo u řezníka, kde se prodává bez obalu, musíte se soustředit na jiné parametry, abyste nikdy neudělali chybu.
Dívejte se na barvu
Kuřecí maso může mít někdy trochu namodralý odstín. Vypadá to děsivě, ale tento znak není nebezpečný. Naopak to značí, že je maso velmi křehké. Mnohem častěji se ovšem setkáte se žlutým odstínem, který je velmi nebezpečný. V tomto případě je maso plné hormonů, anebo na místě leží již velmi dlouho. Nejlepší je, když má maso přirozeně růžovou barvu.
Jaké kusy masa kupovat?
Mnoho lidí vám také poradí, abyste nebrali větší kusy. Místo nich vezměte dva menší kousky masa. Velká kuřecí prsa pochází z velkého kuřete. To na první pohled vypadá dobře, ale ve skutečnosti to jen vypovídá o tom, že je maso plné růstových hormonů. Toto pravidlo neplatí u domácího chovu. Pokud berete maso přímo od chovatele, větší velikost není na škodu.
Trik s ukazováčkem
Nakonec můžete zkusit ještě jeden způsob, jak poznat čerstvost masa. Jednoduše střední silou zatlačte do masa ukazováčkem. Jestli na něm zůstane viditelná prohlubeň, není čerstvé. Pokud se svaly masa ihned vrátí zpět do původní pozice, nemusíte se ničeho obávat a klidně si daný kousek vezměte domů. Jistě si pochutnáte a užijete si velmi křehké maso na talíři i na jazyku.
Zdroj: bukvarche.com