Jak správně skladovat česnek, aby vydržel dlouho čerstvý?

Česnek je velmi oblíbeným způsobem dochucení, který hojně používá snad každý z nás. Kromě typické vůně a úžasné chuti má také mnoho přínosných zdravotních výhod, na které bychom neměli zapomínat. Jeho konzumace je jednoduše zdravá. Abyste ho mohli naplno využít a nemuseli jste ho často vyhazovat, musíte se nejdřív naučit, jak ho správně skladovat.

Reklama
https://www.siwawkuchni.pl/

Jak česnek uskladnit?

Česnek je po mnoho let velmi oblíbený a stal se nedílnou součástí naší kuchyně. Přidáváme ho do omáček, brambor, masa, polévek a mnoha dalších pokrmů. Navíc při pravidelné konzumaci přispívá ke zdraví našeho organismu. Jedná se o základní produkt, který máme doma všichni. Mnoho z nás ovšem nemá tušení, jak bychom ho měli správně skladovat, aby neshnil. Dnes se proto podíváme, jak byste ho měli skladovat, aby vydržel čerstvý po velmi dlouhou dobu.

Česnek má mnoho vitamínů a živin, ale bohužel může začít velmi rychle klíčit. Obvykle k tomu dochází, když ho uložíte do vlhké místnosti nebo do lednice. Než česnek uložíte do spíže, podívejte se na jednotlivé stroužky a oddělte ty, které již klíčí nebo mají plíseň.

https://www.siwawkuchni.pl/

Nejlepší způsob skladování

Zaručeně svůj česnek dáváte do lednice. Napadlo vás někdy, jak to dělali lidé, když ještě žádné lednice nebyly? Česnek se splétal do copů a věšel na chladná a tmavá místa, obvykle do komody, sklepa nebo na půdu. Česnek lze tímto způsobem skladovat celé měsíce, aniž byste se museli obávat, že shnije nebo začne rašit. Co dělat, když doma nemáte podobné podmínky?

Reklama
https://www.siwawkuchni.pl/

Možností máte několik. Česnekové hlavy mají kořínky, které nemusí být příliš vidět, ale jsou zodpovědné za rašení. Jakmile je lehce zapálíte sirkou nebo zapalovačem, zabráníte klíčení.

https://www.siwawkuchni.pl/

Na další metodu potřebujete 3litrovou zavařovací sklenici nebo krabici, kterou naplníte solí, vložíte česnek a pevně nádobu uzavřete. Stejným způsobem můžete použít také piliny, obilniny, popel nebo mouku. Horní vrstva by měla mít vždy minimálně 2 cm.

https://www.siwawkuchni.pl/

Zdroj: siwawkuchni.pl

Reklama