Jak správně skladovat jarní cibulku, aby vydržela co nejdéle?

Jarní cibulka je velmi zdravá, chutná a můžete ji v kuchyni využít mnoha způsoby. Skvěle se hodí do salátů, pomazánek, polévek i hlavních pokrmů. Ne vždy se vám ovšem podaří ji zpracovat během pár dnů po nákupu. Proto je velmi důležité, abyste se ji naučili správně skladovat. Jedině tak si ji užijete po dlouhou dobu a využijete ji naplno. Navíc se naučíte, jak přestat s plýtváním jídlem.

Reklama

Příprava

Obecně musíte před uskladněním odstranit žluté nebo zvadlé části cibulky. Tyto poškozené části ovlivní celou rostlinu a mohou způsobit, že se rychleji zkazí. Proto se vždy ujistěte, že následujícími způsoby skladujete pouze čerstvou a krásnou jarní cibulku. Máte hned několik možností, jak ji skladovat. Podíváme se hned na tři způsoby, které prodlouží její životnost.

Shutterstock

Metoda s nádobou

Na tento způsob potřebujete vázu, láhev nebo sklenici. Na dno nasypte malé množství cukru. Do nádoby vložte jarní cibulku svisle a na dno nalijte trochu vody. Ta musí zakrývat jen nejnižší část cibulek. Postavte vázu nebo sklenici na světlé místo, ale nedávejte ji na přímé slunce. Vodu měňte každé 3-4 dny. Díky tomu vám vydrží velmi dlouho a dokonce bude i růst.

Metoda s uzavíratelným plastovým sáčkem

Další možností je cibulku opláchnout a namočit ji na 5 minut do roztoku jedlé sody s vodou. Díky tomu odstraníte všechny nečistoty. Poté vše osušte papírovými utěrkami, nakrájejte na menší kousky a vložte do plastového sáčku. Nejlepší jsou sáčky, které lze snadno a pevně uzavřít. Skladujte ji takto v lednici, kde zůstane čerstvá celé týdny, dokonce i celé měsíce.

Reklama
Shutterstock

Metoda zmrazení

Nakonec můžete při dlouhodobém skladování využít také mrazák. Jarní cibulku můžete klidně zamrazit a použít i po několika měsících. Musíte to ovšem udělat správně. Umyjte ji, důkladně osušte a nakrájejte na tenké plátky. Vložte ji do sáčku a pevně uzavřete. Vložte sáčky do mrazáku a zmrazenou ji použijte přímo do polévky nebo jiného pokrmu. Nerozmrazujte ji, protože jinak bude mít velmi blátivou strukturu.

Zdroj: chef.panelaeletrica.com

Reklama