Jak správně usušit houby v elektrické troubě?

Posbírali jste během letních měsíců hodně lesních hub a nedokážete je všechny zpracovat? Usušte si je na zimu a získáte úžasné, voňavé a křupavé kousky hub. Nemusíte mít doma žádný speciální přístroj. Hodně lidí k sušení používá sušičku na potraviny, ale velmi dobře vám poslouží také obyčejná trouba, kterou máte v kuchyni. Musíte jen postupovat krok za krokem.

Reklama

Proč sušit houby?

Obrovskou výhodou sušených hub je, že neztrácí sušením žádné vitamíny a minerály. Navíc vám vydrží po celé měsíce, když je pořádně usušíte a poté je budete správně skladovat. Pro skladování jsou nejlepší hermeticky uzavíratelné nádoby, do kterých se nedostane žádná vlhkost. Také je umístěte na tmavé místo, protože i sluneční svit může zkrátit životnost sušených hub.

Reklama
shutterstock.com

Na sušení se hodí mnoho druhů hub. Sušit můžete hřiby, kozáky, křemenáče, žampiony nebo klouzky. Na druhou stranu nevhodné jsou lišky, babky, růžovky nebo pýchavky. Můžete je pochopitelně usušit na slunci nebo v sušičce, ale velmi efektivně a snadno je usušíte také v troubě. Právě proto mnoho lidí v dnešní době používá tuto moderní metodu pro jejich přípravu na zimu.

Usušte si houby ve své kuchyni

V první řadě potřebujete čisté a suché houby. Nakrájejte je na poměrně tenké plátky o síle asi 3-4 milimetry. Plechy vyložte pečicím papírem a nakrájené houby vyskládejte jednu vedle druhé. Nechte mezi nimi jen malé mezery. Vložte houby do trouby předehřáté na 100 stupňů. Nezavírejte troubu úplně. Nechte dvířka otevřená asi na 1 centimetr.

Reklama

Z hub se nejdřív vypaří veškerá tekutina a vytečou z nich kapky vody. Potom je musíte otočit na druhou stranu. Jakmile zaschne tekutina i z druhé strany, můžete je vyložit na další plech. Nechte je kompletně vysušit. Další den je můžete sušit dalších 20-30 minut stejným způsobem, abyste zajistili jejich naprosté vysušení. Poté je vložte do plátěného sáčku, zavěste a nechte týden vyschnout na vzduchu. Až poté je můžete přesunout do sklenic.

Reklama