Jak správně zavařit potraviny v troubě?

Nemáte doma velký nebo dokonce speciální zavařovací hrnec? Nevadí. I přesto můžete velmi efektivně, rychle a bezpečně zavařovat ovoce a zeleninu. Uchováte díky tomu domácí plodiny a pochutnáte si na nich během celého roku. Přitom stačí, když se budete držet snadného postupu. A nepotřebujete k tomu ani příliš mnoho věcí. Díky tomu můžete mít ve své spíži nebo ve sklepě neustále připravené ovoce a zeleninu. A nepřijdete o žádné plodiny ze zahrady.

Co budete potřebovat?

Na zavařování v troubě nepotřebujete téměř nic. Proces je velmi jednoduchý a zvládne to i začátečník. Potřebujete jen sterilní sklenice s víčky, ovoce (nebo zeleninu), cukr, vodu a 1 balíček přípravku na konzervování. Na 1 kilogram cukru přidejte jeden balíček přípravku na konzervování surovin. Použít ale můžete také kyselinu citronovou nebo jiný produkt na konzervaci. V tomto ohledu záleží pouze na tom, co máte doma po ruce a co chcete použít do svých potravin.

Pixabay

Postup krok za krokem

Ovoce nebo zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. U menších ovoce to udělat nemusíte. Vložte suroviny do sklenic, aby jich tam bylo co nejvíce. Do každé sklenice nasypte 3 lžíce cukru s prostředkem na konzervování potravin. Zalijte je vodou a pevně zavřete víčkem. Sklenice i víčka musí být dokonale sterilizovaná. Jinak riskujete kontaminaci a potraviny se vám velmi brzy zkazí nebo budou plesnivé. Proto si na tento krok musíte dávat velký pozor.

Čtěte také: Jak dosáhnout pravidelného květenství orchidejí? Pomůže toto levné a zároveň účinné hnojivo

irecept.cz

Sklenice položte na plech nebo do pekáče. Nesmí se jedna druhé sklenice dotýkat. Poté nalijte na plech nebo do pekáče asi jeden litr vody. Vložte takto připravené sklenice do studené trouby na spodní mřížku. Potom ji zapněte na 160 stupňů se spodním ohřevem. Počkejte 35-40 minut. Jakmile se ve sklenicích objeví bublinky, snižte teplotu na 100 stupňů a pokračujte s ohřevem dalších 10-15 minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndejte a nechte je vychladnout.

Zdroj: irecept.cz