S blížícími se letními prázdninami začíná také sezóna oblíbených melounů. Právě ty jsou totiž velmi vhodné k osvěžení v parných letních dnech, ale pouze tehdy, když je meloun opravdu dobrý. Většina Čechů si s výběrem dobrého melounu neví rady, a právě proto přicházíme s osvědčenými rady farmáře, který se pěstováním melounů zabývá. Díky tomuto článku už si z obchodu nikdy nepřinesete meloun, který by byl špatný pro vaše chuťové buňky. Na co byste se tedy při výběru melounu měli zaměřit?
Žlutý neznamená špatný
Pokud koukáte v obchodě na melouny a máte před sebou koš plný vodních melounů se žlutou slupkou, nedíváte se na špatné melouny, jak se mnozí nakupující domnívají. Mnozí lidé od takového koše s melouny raději odejde, aby si domů nedonesli něco nepoživatelného. Ač se to může zdát zvláštní, opak je pravdou. Pokud potkáte takové melouny, právě vám se dostalo toho nejlepšího a nejsladšího výběru. Neofrňujte nad žlutými melouny nos a raději po nich hned sáhnete. Právě žlutá barva slupek je známkou dobře uzrálého plodu.
Zaměřte se také na další parametry
Spoustu lidí sahá po gigantických melounech, ale nedělejte to. Raději si kupte dva menší. Obří melou dozrává déle, je větší šance, že bude podtržený, nebo že vyrostl na půdě plné chemických hnojiv. A takový meloun pak nebude mít tu nejlepší chuť. Dobře utržený meloun má na sobě kousek stopky, která by měla být zaschlá a žlutá. Jedině meloun se zaschlou a žlutou slupkou je vhodné sklidit. Je tedy zárukou sladkého a šťavnatého osvěžení v parných letních dnech. A poslední radou, kterou pro vás máme, je klepání na meloun. To je trik, podle kterého se většina lidí kupujících meloun řídí a je správná v kombinaci s ostatními zde zmíněnými variantami. Pokud zní meloun při poklepání dutě, je uzrálý, šťavnatý a připravený ke konzumaci.