Zahřátý olej nás někdy dokáže při vaření pěkně potrápit. Pokud se do něj dostane voda nebo vývar, případně pokud jsme před smažením pánev dostatečně nevysušili, začne prskat. Kromě toho, že poté není snadné umýt stěny, kachličky nebo sporák od oleje, může způsobit dokonce i popáleniny a případně nám zamezit přístup k pánvi.
Nejlepší je vyměnit způsob přípravy
Jak tento nepříjemný problém odstraníte? Jedním z nejlogičtějších způsobů je najít nějaký jiný způsob úpravy pokrmů, například pečení. To je zároveň daleko zdravější, protože při smažení se používá velké množství oleje, který se do jídla vsákne. Bohužel není možné všechny pokrmy připravovat v troubě, a navíc je pečení časově náročnější.
Pokud si s prskajícím olejem nevíte rady, stačí do něj přidat špetku soli a prskání okamžitě přestane. Ještě lepší je, pokud nejprve do pánve nasypete sůl a olej přilijete až později. Podobný efekt bude mít mrkev nakrájená na malá kolečka a nasušená nebo malý kousek chleba. Tyto metody mohou zároveň pokrmům propůjčit zajímavější chuť. Posledním způsobem, jak se prskajícího oleje zbavit, je pokrýt před smažením dno pánve pečicím papírem.
Jaký olej je nejvhodnější?
A jaký olej byste měli na smažení používat? Hlavním parametrem při výběru by měl být kouřový bod. Pomalejší a šetrnější smažení probíhá při teplotě okolo 150 °C, ale většinou pánev dosáhne teploty až 190 °C. Olej, který má vysoký kouřový bod, bývá většinou rafinovaný. Co se týče vůně, měl by být spíš neutrální, jinak by mohl přebít chuť jídla, které smažíme.
Na smažení jsou nejvhodnější oleje řepkové, avokádové a olivové. Avokádový olej má i v nerafinované podobě dostatečně vysoký kouřový bod. Použít můžete i kokosový nebo arašídový olej, v takovém případě ale počítejte s tím, že pokrm bude mít trochu jinou chuť. Naopak nevhodný je slunečnicový olej, protože má nízkou tepelnou odolnost a oxidační stabilitu.