Jak zajistit, aby vám neplesnivěl citron?

Reklama

Citrony patří mezi oblíbené ovoce pro dochucení pokrmů i vody. Bohužel toto tropické ovoce se může velmi snadno zkazit a plesnivět. To je velká škoda, protože za ně musíte pochopitelně zaplatit. Aby se vám to podařilo, Potřebujete znát správné skladování citronů. Plesnivý citron je nejen velká škoda, ale také v lednici nebo spíži velmi nepříjemně zapáchá.

Reklama

Plíseň se většinou objeví, protože koupíte více citronů v síťce a nedokážete je zpracovat dost brzy. Jakmile zůstanou v síťce velmi dlouho, začnou přirozeně dozrávat a nakonec i plesnivět. Proto je mnohem lepší vždy koupit jen jeden nebo dva volné citrony a další nakupte, až zpracujete ty první. Díky tomu jich nebudete mít tolik a odpadne vám problém se starým ovocem.

Shutterstock

Skladovat v lednici nebo mimo ni?

Většina lidí vám doporučí lednici. Pravdou je, že lednice je neustále vlhká a hrozí tam riziko plísní. Sice si myslíme, že chlad prodlužuje čerstvost citronů, ale ve skutečnosti to není pravda. Velmi dobře je můžete skladovat i mimo lednici, kde vám pravděpodobně vydrží o něco déle. Vhodné je suché a mírné místo mimo lednici. Pokud nejsou extrémně zralé, skladujte je ve spíži nebo v ovocné míse na lince. Nesmí na ně svíti slunce a nechte je na suchém místě.

Správné skladování nakrájených citronů

Reklama

Jakmile citron začnete používat, rozhodně ho nezpracujete najednou celý. Rozkrojenou část citronu zakryjte kouskem plastového sáčku nebo použijte opakovaně použitelné voskované listy. Zabráníte tím vysychání ovoce. Druhou možností je rozkrojenou část ponořit do malého množství vody a skladovat v lednici. V tomto případě ovšem musíte vodu pravidelně měnit nebo ho zpracovat velmi brzy. Rozhodující je, abyste zabránili vysychání a mohli si užít hodně šťávy.

Shutterstock

Nechte si v lednici samotnou šťávu

Další možností pro dlouhou životnost citronu je skladování samotné šťávy. Jestli je ovoce již velmi zralé, vymačkejte z něj šťávu a poté ji nalijte do formy na led. Formu vložte do mrazáku a šťáva vám vydrží po dlouhou dobu. Poté ji můžete kostičku šťávy jen hodit do čaje nebo omáčky, kterou potřebujete dochutit. Anebo ji nechte rozmrazit o pokojové teplotě a použijte podle potřeby. Těmito způsoby zachráníte všechny citrony a už nikdy se vám nestane, že by zplesnivěli a museli jste je vyhodit.

Zdroj: ohga.it

Reklama