Vlastní zeleninu si může vypěstovat úplně každý i bez pozemku nebo balkonu. Existují druhy, kterým se daří na obyčejném parapetu. Takovou výtečnou zeleninou, která má široké použití a jednoduše se pěstuje, je zelená nať cibule. V obchodě se prodávají takzvané jarní cibulky takřka celoročně, doma můžete mít zásobu po ruce a bez chemického ošetření. Už za pouhé dva týdny lze zelenou cibulku používat do salátů nebo pomazánek. Jak na to?
Jarní cibulka na mnoho způsobů
Cibule je základem tuzemských receptů na tradiční pokrmy, jarní cibulka se zelenou natí má jemnější chuť a používá se především ve studené kuchyni. Hodí se do pomazánek, salátů, těstovin nebo na ozdobu obložených chlebů. Vypěstovat si vlastní není žádná věda, čerstvé vitamíny tak mohou být doslova po ruce. Stačí sáhnout na parapet a doplnit si vitamín A, který je významným antioxidantem, a vitamín C podporující imunitu. Jarní cibule je známá také obsahem dalších antioxidantů a minerálů, mimo jiné draslíku, vápníku, železa, jódu nebo hořčíku.
Pěstování v igelitové tašce
Mini skleník pro pěstování cibule se snadno vytvoří z pevnější igelitové tašky, která se vystele pilinami nebo například toaletním papírem a zalije vodou. Na tuto vrstvu se položí cibulky, pytel se nafoukne a opatrně zaváže. Během několika dní se budou stonky dotýkat vršku, poté se může taška teprve rozvázat. Vhodné je před výsadbou cibulky namáčet po dva dny, čímž se zrychlí růst. Tašku s cibulkami lze též na první tři dny uložit do sklepa, než se taška přesune na parapet.
Ekologické pěstování v plastové láhvi
Neméně účinnou metodou pěstování, která je veskrze ekologická, je v plastové láhvi. Stačí odříznout hrdlo běžné PET lahve, pro snazší manipulaci se může ještě láhev rozstřihnout a na dno uložit piliny nebo natrhané papírové utěrky či toaletní papír. Sadbovým cibulkám se seříznou vršky a položí na podkladový materiál, zalijí se vodou. Vršek láhve se přikryje druhou láhví s odříznutým hrdlem a postaví se na parapet. Během dvou až tří týdnů lze sklízet výhony, po zalití je nutné vždy zase láhev se sazenicemi přikrýt.
Zdroj: irecept.cz