Jednoduchý a naprosto dokonalý těstovinový salát, který vychlazený chutná nejlépe

Osvěžující těstovinový salát je ideální volbou pro letní dny plné slunce a tepla. Kombinace barevných těstovin, čerstvé zeleniny a bylinek spojená s lahodnou italskou zálivkou osvěží vaše chuťové buňky a dodá vám energii pro každou letní aktivitu. Buďte kreativní a přizpůsobte tento salát podle svých chutí – stačí si přidat oblíbené ingredience a užít si svěží lahůdku pod širým nebem!

Reklama

Složky:

Pro těstovinový salát:

  • 450 gramů nevařené těstoviny (rotini jsou oblíbené)
  • 3 šálky nakrájených cherry rajčat
  • 225 gramů nakrájené čerstvé mozzarelly
  • 450 gramů salámu nebo letního salámu, nakrájeného na kostky
  • 3/4 šálku nakrájených kalamata oliv
  • 3/4 šálku pepperoncini (volitelné, ale doporučeno)
  • 1/2 šálku nakrájené červené cibule
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé petržele
shutterstock.com

Pro zálivku:

  • 360 ml olivového oleje
  • 60 ml bílého nebo červeného víno octa
  • 60 ml vody
  • 1 lžíce hrubé mořské soli (viz poznámky)
  • 2 stroužky česneku (nebo použijte 1 lžičku česnekového prášku)
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky sušeného oregana a sušeného bazalku
  • Černý pepř podle chuti
  • Volitelně: čerstvé bylinky jako petržel, bazalka nebo jarní cibulka

Postup:

  1. Vařte těstoviny podle pokynů na obalu ve slané vodě, abyste zvýraznili chuť. Jakmile jsou hotové, nechte je trochu vychladnout a zakápněte trochou oleje, aby se nelepily k sobě.
  2. Na zálivku buď všechny ingredience rozmixujte dohladka nebo jednoduše zavřete v nádobě a dobře protřepejte.
  3. Všechny složky těstovinového salátu smíchejte v velké míse.
  4. Přelijte asi tři čtvrtiny připravené zálivky přes salát a dobře promíchejte. Zbytek zálivky si nechte na osvěžení případných zbytků.
  5. Těstovinový salát skladujte v lednici 2-3 dny. Pro optimální chuť je nejlepší konzumovat ho den poté, co je připraven.
Reklama