Když jsem poprvé ochutnala croissanty ze zakysané smetany, překvapily mě dvě věci: první z nich byla jejich naprosto dokonalá chuť, která donutila všechny mé chuťové pohárky vesele tančit, a druhá byla skutečnost, že ačkoli byly velice jemné, zároveň úžasně křupaly. Proto se s vámi chci podělit o recept, který určitě musíte vyzkoušet.
Croissanty ze zakysané smetany si dokáže připravit opravdu každý, na přípravu nejsou nijak zvlášť náročné a pokud se vám přeci jen bude zdát, že nad jejich přípravou trávíte v kuchyni více času, nežli byste si představovali, můžu vám slíbit, že jakmile je ochutnáte, okamžitě na veškeré výčitky zapomenete.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 140 g másla
- 60 g sádla
- 400 g mouky
- 100 g zakysané smetany
- 100 ml mléka
- 2 žloutky
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
- náplň dle vašeho výběru
Jak postupovat při přípravě?
- Sádlo a máslo vložte do mrazáku na 1,5 hodiny.
- Poté je nařežte na menší kousky a smíchejte s moukou. Nelekejte se, vytvoříte jemné drobky.
- V misce smíchejte zakysanou smetanu, mléko, žloutky a citronovou šťávu.
- Směs přidejte k těstu a dobře propracujte, aby vám vzniklo hutné těsto.
- Zabalte těsto do potravinářské folie a vložte do lednice, kde nechte 1 hodinu odpočívat.
- Poté jej vyjměte a rozdělte na 6 kousků.
- Z každého kousku poté vyválejte placku, kterou nařezejte na několik dílků.
- Na každý dílek poté pomocí lžičky dejte malé množství vámi zvolené náplně.
- Poté kousky zabalte a vytvořte tak maličké croissanty.
- Připravené croissanty položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C cca 18 minut.
Croissanty ze zakysané smetany po vytažení z trouby nechte trochu vystydnout a poté posypejte moučkovým cukrem.