Jemné a přitom krásně křupavé croissanty ze zakysané smetany a se sádlem, které vám ukáže zcela novou chuť!

Když jsem poprvé ochutnala croissanty ze zakysané smetany, překvapily mě dvě věci: první z nich byla jejich naprosto dokonalá chuť, která donutila všechny mé chuťové pohárky vesele tančit, a druhá byla skutečnost, že ačkoli byly velice jemné, zároveň úžasně křupaly. Proto se s vámi chci podělit o recept, který určitě musíte vyzkoušet.

Croissanty ze zakysané smetany si dokáže připravit opravdu každý, na přípravu nejsou nijak zvlášť náročné a pokud se vám přeci jen bude zdát, že nad jejich přípravou trávíte v kuchyni více času, nežli byste si představovali, můžu vám slíbit, že jakmile je ochutnáte, okamžitě na veškeré výčitky zapomenete.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 140 g másla
  • 60 g sádla
  • 400 g mouky
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • náplň dle vašeho výběru

Jak postupovat při přípravě?

  1. Sádlo a máslo vložte do mrazáku na 1,5 hodiny.
  2. Poté je nařežte na menší kousky a smíchejte s moukou. Nelekejte se, vytvoříte jemné drobky.
  3. V misce smíchejte zakysanou smetanu, mléko, žloutky a citronovou šťávu.
  4. Směs přidejte k těstu a dobře propracujte, aby vám vzniklo hutné těsto.
  5. Zabalte těsto do potravinářské folie a vložte do lednice, kde nechte 1 hodinu odpočívat.
  6. Poté jej vyjměte a rozdělte na 6 kousků.
  7. Z každého kousku poté vyválejte placku, kterou nařezejte na několik dílků.
  8. Na každý dílek poté pomocí lžičky dejte malé množství vámi zvolené náplně.
  9. Poté kousky zabalte a vytvořte tak maličké croissanty.
  10. Připravené croissanty položte na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C cca 18 minut.

Croissanty ze zakysané smetany po vytažení z trouby nechte trochu vystydnout a poté posypejte moučkovým cukrem.

Čtěte také: Trápí vás pocení a také zápach nohou? Vyzkoušejte některý z 8 způsobů, které zaručeně fungují