Jezte více červené cibule: zabraňují infarktu, snižuje hladinu cukru v krvi, krevní tlak a další

Pro naše zdraví je nezbytný nejen pohyb, ale především vyvážená strava bohatá na antioxidanty. Přestože tohle všechno víme, rádi se necháváme zlákat potravinami s nízkým obsahem živin, které jsou plné cukrů a tuků. Každodenní úkoly, pracovní vysílení a stres jsou zpravidla na vině při výběru nevhodného jídla. Tím si ale jen přihoršujeme. Naše tělo potřebuje totiž přesný opak, aby optimálně fungovalo a úspěšně se bránilo před vnějšími škodlivými látkami. Jedním z takových pomocníků pro zlepšení našeho zdraví je červená cibule, která se používá k prevenci a léčbě některých běžných onemocnění již po tisíciletí.

Superpotravina s terapeutickými účinky

Červená cibule je jedna z potravin, která je nejčastěji konzumována, aniž by člověk znal její pozitivní účinky na své zdraví. Přesto, že ji používáme téměř při každém vaření, vůbec netušíme, kolik výhod našemu tělu přináší. Tak například:

  • Je bohatá na antioxidanty
  • Má velice vysoký obsah vitamínu C, minerálů a stopových prvků
  • Má antioxidační účinky
  • Chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů
  • Bojuje proti obezitě, cukrovce, vysokému tlaku a hyperlipidemii

Prevence před kardiovaskulárním onemocněním

Kardiovaskulární onemocnění je jednou z hlavních příčin úmrtí lidí nad 65 let. Tato porucha shromažďuje celou řadu patologií týkajících se srdce a krevních cév. Srdeční infarkt, angína, ateroskleróza nebo dokonce srdeční selhání jsou jen malou součástí seznamu kardiovaskulárních chorob, které mohou ovlivnit člověka v jakémkoli věku. Abyste takovému riziku zabránili, je vhodné obohatit svůj jídelníček o větší množství ovoce a zeleniny, zejména pak o červenou cibuli, která obsahuje kvercetin. Kvercetin totiž snižuje cholesterol, hlavní rizikový faktor kardiovaskulárních chorob.

Čtěte také: Poslední číslo roku vašeho narození rozhodne o vašem osudu

Snižuje hladinu cukru v krvi

Cukrovka je běžným onemocněním, které se vyznačuje chronickou hyperglykémií. Podle názorů vědců může být konzumace červené cibule prospěšná pro ty, kteří právě trpí vysokou hladinou cukru v krvi. Je zde totiž předpoklad, že tento druh zeleniny pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a může tak být velice prospěšným doplňkem stravy pro lidi s cukrovkou.

Bojuje s vysokým krevním tlakem

Vysoký krevní tlak je nejčastějším chronickým onemocněním, v tom by ale mohl opět pomoci kvercetin obsažený v červené cibuli, který dokáže hladinu krevního tlaku snížit při pravidelné konzumaci.

Pomáhá zhubnout

Červená cibule může být také velikým pomocníkem v procesu hubnutí. Tím, že je bohatá na vlákninu vás udrží déle syté, což znamená, že bez jakéhokoli utrpení sníží váš denní příjem potravy. Zároveň dokáže nakopnout metabolismus a vy budete více spalovat, tudíž i rychle ztrácet přebytečná kila navíc.