Švestka je ideální tuzemské ovoce, které je zdrojem zdraví prospěšných látek. Říká se, že vrací mládí, protože je zdrojem antioxidantů. Kromě toho jsou švestky bohaté na vitamíny, především A, C, E a skupiny B, současně na minerály, jako jsou hořčík, draslík, vápník, mangan, železo nebo fosfor.
Výhodou tohoto letního ovoce je, že jej lze kandovat a většinu prospěšných látek zachovat na zimu. Kandování švestek je k tomu velmi snadné a zvládne jej úplně každý.
Ingredience
Co je na přípravu kandovaných švestek potřeba? Připravte si:
- švestky (vypeckované) – 4 kg
- cukr – 1500 g
- voda – 1 sklenice
- kyselina citronová – ½ lžičky
Postup přípravy
Ovoce dobře omyjte od prachu nebo pylu a pomocí nože vypeckujte, můžete použít též odpeckovač na peckoviny. Švestky vložte do velké mísy.
Poté si připravte velký hrnec a nasypejte do něj cukr, zalijte vodou a dejte vařit na cukerný nálev.
Nechte nálev vařit a do vroucího sirupu vsypejte připravené švestky, poté stáhněte plamen. Už po chvilce je vidět, jak švestky pouští šťávu, nechte je vařit dalších asi 30 minut a slijte přes cedník do druhého hrnce, ovoce nechte okapat a sirup dál nechte vařit na ohni, aby zhoustl.
Po zavaření sirupu jej nechte zchladit. Po vychladnutí vsypejte švestky a opět zahřejte. Opakujte proceduru s odkapáním a proces se sirupem několikrát opakujte až budou jednotlivé kusy měkké a lesklé, pak můžete přidat kyselinu citronovou a nechat zchladit.
Kandované ovoce uložte do skleněné uzavíratelné nádoby a schovejte na zimu. Švestky chutnají skvěle samotné nebo přidané do masových pokrmů, zeleninových salátů i dezertů, k tomu díky kyselině citronové vydrží po celou zimu.
Švestky mohou způsobit zabarvení látky i pokožky, proto při přípravě používejte gumové rukavice. Z rukou lze tmavě modrý nádech odstranit pomocí kyseliny citronové, lžíci prášku stačí rozpustit v teplé vodě a ruce na pár minut ponořit.
Zdroj: takprosto.cc