Kandované švestky: zdravé a chutné, připravit domácí je k tomu nadmíru snadné!

Švestka je ideální tuzemské ovoce, které je zdrojem zdraví prospěšných látek. Říká se, že vrací mládí, protože je zdrojem antioxidantů. Kromě toho jsou švestky bohaté na vitamíny, především A, C, E a skupiny B, současně na minerály, jako jsou hořčík, draslík, vápník, mangan, železo nebo fosfor.

https://takprosto.cc/

Výhodou tohoto letního ovoce je, že jej lze kandovat a většinu prospěšných látek zachovat na zimu. Kandování švestek je k tomu velmi snadné a zvládne jej úplně každý.

https://takprosto.cc/

Ingredience

Co je na přípravu kandovaných švestek potřeba? Připravte si:

Čtěte také: Recept na pravý maďarský guláš, který si oblíbíte

  • švestky (vypeckované) – 4 kg
  • cukr – 1500 g
  • voda – 1 sklenice
  • kyselina citronová – ½ lžičky
https://takprosto.cc/

Postup přípravy

Ovoce dobře omyjte od prachu nebo pylu a pomocí nože vypeckujte, můžete použít též odpeckovač na peckoviny. Švestky vložte do velké mísy.

https://takprosto.cc/

Poté si připravte velký hrnec a nasypejte do něj cukr, zalijte vodou a dejte vařit na cukerný nálev.

https://takprosto.cc/

Nechte nálev vařit a do vroucího sirupu vsypejte připravené švestky, poté stáhněte plamen. Už po chvilce je vidět, jak švestky pouští šťávu, nechte je vařit dalších asi 30 minut a slijte přes cedník do druhého hrnce, ovoce nechte okapat a sirup dál nechte vařit na ohni, aby zhoustl.

Po zavaření sirupu jej nechte zchladit. Po vychladnutí vsypejte švestky a opět zahřejte. Opakujte proceduru s odkapáním a proces se sirupem několikrát opakujte až budou jednotlivé kusy měkké a lesklé, pak můžete přidat kyselinu citronovou a nechat zchladit.

https://takprosto.cc/

Kandované ovoce uložte do skleněné uzavíratelné nádoby a schovejte na zimu. Švestky chutnají skvěle samotné nebo přidané do masových pokrmů, zeleninových salátů i dezertů, k tomu díky kyselině citronové vydrží po celou zimu.

https://takprosto.cc/

Švestky mohou způsobit zabarvení látky i pokožky, proto při přípravě používejte gumové rukavice. Z rukou lze tmavě modrý nádech odstranit pomocí kyseliny citronové, lžíci prášku stačí rozpustit v teplé vodě a ruce na pár minut ponořit.

Zdroj: takprosto.cc