Kávové řezy s ořechy – výborná delikatesa k odpolední kávě

Ingredience:

Kakaové těsto:
  • 6 vajec
  • 5 lžic polohrubé mouky a 5 lžic cukru
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • kypřící prášek
Ořechové těsto:
  • 6 vaječných bílků
  • 6 lžic cukru
  • 6 lžic vlašských ořechů
  • 2 lžíce polohrubé mouky
Krémová náplň:
  • 4 žloutky
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g změklého másla
  • 6 lžic kávy
Rumový sirup (volitelně):
  • 4 lžice cukru
  • 250 ml vody
  • trocha rumu nebo rumové esence
shutterstock.com

Postup:

Příprava kakaového korpusu:
  1. Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte tuhý sníh z bílků.
  2. V jiné misce smíchejte žloutky s cukrem, polohrubou moukou, kakaovým práškem a kypřícím práškem, vytvořte hladké těsto a postupně přidávejte vyšlehaný sníh.
  3. Rozprostřete těsto na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 25 minut. Nechte korpus vychladnout.
Příprava ořechového korpusu:
  1. Vyšlehejte vaječné bílky do tuhé pěny, přidejte cukr, jemně mleté vlašské ořechy a prosejte polohrubou mouku.
  2. Rozprostřete těsto na další plech s pečicím papírem a pečte také při 180 °C asi 25 minut. Nechte korpus vychladnout.
Příprava krémové náplně s kávovou příchutí:
  1. Vyšlehejte žloutky s cukrem, umístěte směs do vodní lázně a vařte za stálého míchání, dokud nezhoustne.
  2. Přilijte uvařenou kávu, směs vmíchejte do vaječného krému, nechte vychladnout a následně přimíchejte změklé máslo.
Sestavení a servírování:
  1. Kakaový korpus rozřízněte na dvě poloviny, pokapejte rumovým sirupem a potřete částí kávového krému.
  2. Přiklopte ořechovým korpusem a navrch rozetřete zbylý krém. Vrchní část nechte kakaový korpus.
  3. Podle chuti můžete ozdobit čokoládovou polevou nebo ponechat vychladnout v lednici. Přejeme dobrou chuť!
Reklama