Co takhle udělat si radost něčím sladkým? Všechny recepty z vaší kuchařky už jste vyzkoušela a ráda byste rodinu ohromila něčím úplně novým? Nechce se vám riskovat s komplikovanými recepty, které ne vždy vyjdou podle představ? Pokud máte doma pár základních surovin, vyzkoušejte tento dokonalý koláč, po kterém se jen zapráší. Je dokonale lahodný a jen se rozplývá na jazyku.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 2 vejce
- půl sklenice mléka
- 2 sklenice vody
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 5 jablek
- 1 šálek cukru
- 1 sklenice mouky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
Dost možná máte všechny tyto suroviny doma. Z těchto ingrediencí připravíte těsto na korpus a dále ještě budete potřebovat několik surovin na dokonalý krém:
- 2 sklenice mléka
- 100 g šlehačky
- 3 lžíce cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 sáček vanilkového cukru
Jak na to?
A nyní už se můžeme pustit do práce. Postup je velmi snadný a zvládnete jej, i když nejste v kuchyni zrovna profesionál. Vyšlehejte 2 vejce s 1 šálkem cukru, poté přidejte 0,5 šálku mléka, olej, vodu a mouku, kterou prosejete přes sítko, aby v ní nebyly žádné hrudky. Vše dobře promíchejte, aby vám vzniklo homogenní těsto. Na závěr do těsta vmíchejte ještě vanilkový extrakt a prášek do pečiva a znovu dobře promíchejte. Následně omyjte a očistěte jablka. Tato část postupu je možná nejsložitější, protože cílem je, aby jablka zůstala celá. Odstraňte z nich tedy slupku a jádřinec, ale nepoškoďte je.
Okolo jablek opatrně nalijte těsto a formu vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů po dobu 40 minut. Nyní máte dost času připravit si krém. Do hrnce dejte 2 šálky mléka spolu se šlehačkou a vanilkovým cukrem a poté zahřívejte na mírném plameni. Když je směs již teplá, přidejte 3 lžíce cukru, 2 žloutky a škrob a neustále míchejte, aby se směs nesrazila. Vařte na mírném plameni, dokud krém nezhoustne. Jakmile je korpus upečený, vytáhněte jej z trouby a do středů jablek nalijte krém. To, co vám zbude, můžete ještě rozetřít po povrchu korpusu nebo jej jinak dozdobit. A máte hotovo. Hotový dort nechte vychladnout, půjde pak lépe krájet a jednotlivé kousky budou lépe držet dohromady. Dezert působí velmi slavnostně, takže se nemusíte bát pohostit s ním i návštěvu.