David Hampl
14 dubna, 2020

Co takhle udělat si radost něčím sladkým? Všechny recepty z vaší kuchařky už jste vyzkoušela a ráda byste rodinu ohromila něčím úplně novým? Nechce se vám riskovat s komplikovanými recepty, které ne vždy vyjdou podle představ? Pokud máte doma pár základních surovin, vyzkoušejte tento dokonalý koláč, po kterém se jen zapráší. Je dokonale lahodný a jen se rozplývá na jazyku.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 2 vejce
  • půl sklenice mléka
  • 2 sklenice vody
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 5 jablek
  • 1 šálek cukru
  • 1 sklenice mouky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva

Dost možná máte všechny tyto suroviny doma. Z těchto ingrediencí připravíte těsto na korpus a dále ještě budete potřebovat několik surovin na dokonalý krém:

  • 2 sklenice mléka
  • 100 g šlehačky
  • 3 lžíce cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 sáček vanilkového cukru

Jak na to?

A nyní už se můžeme pustit do práce. Postup je velmi snadný a zvládnete jej, i když nejste v kuchyni zrovna profesionál. Vyšlehejte 2 vejce s 1 šálkem cukru, poté přidejte 0,5 šálku mléka, olej, vodu a mouku, kterou prosejete přes sítko, aby v ní nebyly žádné hrudky. Vše dobře promíchejte, aby vám vzniklo homogenní těsto. Na závěr do těsta vmíchejte ještě vanilkový extrakt a prášek do pečiva a znovu dobře promíchejte. Následně omyjte a očistěte jablka. Tato část postupu je možná nejsložitější, protože cílem je, aby jablka zůstala celá. Odstraňte z nich tedy slupku a jádřinec, ale nepoškoďte je.

Okolo jablek opatrně nalijte těsto a formu vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů po dobu 40 minut. Nyní máte dost času připravit si krém. Do hrnce dejte 2 šálky mléka spolu se šlehačkou a vanilkovým cukrem a poté zahřívejte na mírném plameni. Když je směs již teplá, přidejte 3 lžíce cukru, 2 žloutky a škrob a neustále míchejte, aby se směs nesrazila. Vařte na mírném plameni, dokud krém nezhoustne. Jakmile je korpus upečený, vytáhněte jej z trouby a do středů jablek nalijte krém. To, co vám zbude, můžete ještě rozetřít po povrchu korpusu nebo jej jinak dozdobit. A máte hotovo. Hotový dort nechte vychladnout, půjde pak lépe krájet a jednotlivé kousky budou lépe držet dohromady. Dezert působí velmi slavnostně, takže se nemusíte bát pohostit s ním i návštěvu.

Sdílejte článek