Kde se v kuchyni hodí cibulové slupky? Podívejte se a už nikdy je nemusíte vyhazovat

Výhody cibule pro lidské tělo jsou známé po mnoho let. Věděli jste ale, že cibulové slupky obsahují také mnoho užitečných stopových prvků a vitamínů? Takové věci prostě nelze ignorovat. Ano, do pokrmů je nepřidáváme, ale i tak je můžeme efektivně využít. Hned se podíváme, kde je můžete použít a jak. Tipy jsou přitom velmi jednoduché a využít je může kdokoli a kdykoli. Jdeme na to!

Reklama

Vývar, rýže a chléb

K výrobě zeleninového vývaru můžete použít cibulovou slupku i další rostlinný odpad. Věřte, že i trochu vývaru z cibulové kůry bude plný vůní a chutí. Na konci vaření jednoduše vývar přeceďte. Tato metoda je vhodná pro ty, kteří nemají rádi specifickou chuť cibule ve svých pokrmech. Pokud použijete slupku namísto samotné suroviny, chuť nebude tak výrazná, ale přesto znatelná.

Vaříte doma každou chvíli rýži jako přílohu a chcete, aby měla alespoň někdy jinou chuť? Přidejte do hrnce trochu cibule. Příloha bude nasycena živinami a dodá jí také zajímavou chuť. Spolehněte se zejména na větší kusy slupek, protože ty snadno po vaření vytáhnete ven. Slupky můžete také rozemlít na prášek a při pečení domácího chleba do přidat do těsta.

Snížení křečí a skvělá součást kompostu

Slupky, stejně jako samotná zelenina, jsou známé svými léčivými vlastnostmi. Pokud někdy trpíte nočními svalovými křečemi, pomůže vám odvar z cibulové kůry. Vařte slupky ve vodě asi 20 minut a vypijte tento odvar před spaním. Bude se vám mnohem lépe spát a nebudete mít během noci nepříjemné zažívací potíže.

Reklama

Stejně jako ostatní kuchyňský odpad jsou slupky skvělé také pro kompostování. Pokud s nimi nechcete přímo vařit, můžete je zužitkovat takto. Takový domácí kompost prospěje hlavně vašim rostlinám, a to pokojovým i venkovním. Hnojivo bude dobře živené díky bio odpadu z kuchyně a díky tomu budou dobře živené také vaše rostliny.

Reklama