Kdy je na jaře nejlepší zastřihnout rybíz a angrešt?

Prořezávání keřů patří mezi nedílné součástí jarní péče o zahradu. Jakmile to uděláte příliš brzy, keře vám zmrznou. A když to uděláte příliš pozdě, keře nebudou mít čas se zacelit před začátkem intenzivního růstu. Z tohoto důvodu je zapotřebí vědět, jaké období je pro vaše keře nejlepší. Podívejme se na keře rybízu a angreštu, které má na zahradě mnoho Čechů.

Reklama
https://smakdnia.pl/

Proč dělat jarní řez rybízu a angreštu?

Prořezávání se jednoduše dělá proto, aby se dosáhlo omlazení a tvarování keřů. Jestli chcete mít dobrou úrodu, neměli byste na tento krok zapomínat. Na jaře je snadné promeškat správný okamžik na to, abyste vzali nůžky do ruky. Z tohoto důvodu je snadnější naplánovat podzimní řez, ale jarní prořezávání vám může přinést mnohem lepší výsledky během sezóny.

https://smakdnia.pl/

Výhody a nevýhody jarního prořezávání keřů

Výhodou jarního prořezávání je to, že se výhonky snadno zacelí. Navíc je mnohem jednodušší zvolit jasný a suchý den, což se vám na podzim nemusí podařit vůbec. Zlepší se také cirkulace vzduchu a keře se osvěží. Budou odolnější a plodnější. Snížíte riziko plísňových onemocnění a během sezóny bude mnohem jednodušší se o rostliny starat i sbírat ovoce. Po zimě budete mít možnost odstranit všechny zmrzlé nebo poškozené výhonky, které mráz nepřežily.

Nevýhod je velmi málo, ale pár se jich najde. V první řadě je obtížné vybrat správný čas pro řez, aby rostliny dobře prospívaly. Na jaře máte mnoho dalších povinností na zahradě, a proto je velmi jednoduché na to úplně zapomenout nebo prošvihnout ideální čas na prořezávání keřů. Kvůli tání sněhu a bahnu není tato práce zrovna pohodlná.

Reklama
https://smakdnia.pl/

Jarní termíny pro prořezávání

Nejlepší termín na prořezávání rybízu a angreštu si musíte naplánovat podle kalendáře a předpovědi počasí. Prořezávání se musí odehrát ve chvíli, než začnou pupeny aktivně růst. V našem podnebí je většinou nejlepší zvolit konec března nebo duben. Hodně ale záleží na tom, jak dlouhá je zima. Vždy si vyberte jasný a suchý den. Venkovní teplota musí být stabilně nad 5 stupňů.

Zdroj: smakdnia.pl/

Reklama