David Hampl
25 července, 2020

Letní sezóna přináší mnoho úžasného ovoce a zeleniny, které si jindy během roku neužijeme. Příroda nám nabízí jedinečné pochutiny, které můžeme konzumovat pouze sezónně. S nárůstem industrializace a používání chemických látek během pěstování, které je ovlivněno velkou poptávkou a konzumací ze strany zákazníků, dochází bohužel i k produkci surovin, které jsou zdraví škodlivé.

Vodní meloun je během léta jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které si kupujeme. Je plný vody, sladký a chutný. Pokud nechcete negativně ovlivnit své zdraví, měli byste se dobře dívat na jeho dodavatele. Melouny ze zahraničí totiž mohou být napěchované zbytečnou chemií a tím pádem škodlivé. Mnohem lepší je najít místního pěstitele, anebo se spolehnout na stánkový prodej u silnice. Tak máte jistotu, že se jedná o lokální produkt.

Prasklý meloun nikdy nejezte!

Nezáleží na tom, zda si kupujete meloun celý, nebo jen půlku. Uvidíte-li uvnitř prasklinu, v žádném případě ho nekonzumujte. Pokud tam najdete jednu i více trhlin, s největší pravděpodobností bylo ovoce zásobeno chemickými látkami, které podporují růst a prodlužují jeho trvanlivost. Tyto látky mohou ovšem negativně ovlivnit vaše zdraví.

Výhody konzumace kvalitních melounů

V žádném případě to neznamená, že byste měli přestat jíst melouny. Pro zdraví jsou velmi přínosné, jen si musíte vybrat správně. Ale tak je to koneckonců s každou surovinou. Pro lidský organismus mají velký přínos. Jedná se totiž o bohatý zdroj:

  • antioxidantů,
  • tekutin,
  • vitamínů,
  • pomáhá předcházet svalovým křečím.

Hydratace je během léta klíčová

Jistě víte, že jsou melouny plné vody. Kromě toho ale také obsahují velké množství lykopenu, což je velmi účinný antioxidant. Posiluje imunitní systém a zpomaluje proces stárnutí buněk v těle. Zároveň umožňuje z těla rychleji odstraňovat toxiny, protože díky vysoké koncentraci vody pomáhají ledvinám, aby fungovaly na plné obrátky. Ze stejného důvodu je skvělý i pro střeva.

Posílení imunity

Vodní meloun je bohatým zdrojem vitamínů A, B1, B6 a C. Díky tomu přispívá ke zdraví zubů, dásní, krevních cév, zvyšuje produkci kolagenu a podporuje imunitní systém. Vitamín B6 působí kladně na metabolismus a bojuje proti chronické únavě. Obecně se proto jedná o úžasné ovoce, kterému byste se rozhodně neměli vyhýbat. Právě naopak.

Sdílejte článek