Ještě před deseti lety zdobily dorty jen vyučení cukráři. Obdivovali jsme dokonalé tvary, obrazce, krajky či modelované květy, které dokázali na svých sladkostech vykouzlit. Dnes je však všechno jinak a doba s sebou přináší řadu vymožeností, které pomáhají připravit sladká umělecká díla i neškoleným ženám.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
I cukrářské odvětví podléhá módním trendům a v současnosti cukrářští mistři používají ve velkém zejména čerstvé ovoce, želé, vaječné pusinky, ale i modelovací hmotu.
Chcete se naučit nejlepší modelovací pastu z obyčejných marshmallow? Pojďte ji vyzkoušet s námi!
Modelovací pasta nebo fondán?

- 300 g marshmallow
- 400 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Jak na to?
Vysypte marshmallow do mísy a zalijte je citronovou šťávou. Dejte je do mikrovlnné trouby na dobu 20 sekund při plném výkonu. Po vyjmutí odstraňte to, co zůstalo po bocích mísy a dobře promíchejte. Směs nebude po prvním ohřátí měkká, proto ji dejte do mikrovlnky opět na 20 sekund a opět promíchejte. Tento postup opakujte, dokud směs nezůstane zcela měkká, téměř tekutá.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Zabalte hmotu do potravinové fólie a odložte ji na hodinu do chladničky. Když ztuhne, můžete s ní připravovat postavičky, květiny či vykrajovat různé tvary a ozdůbky. Nebo ji dobře vyválejte a pokryjte s ní dort. Válejte ji však vždy na pocukrované desce, jinak by se Vám mohla začít lepit.
Pokud si chcete vyrobit barevnou modelovací hmotu, stačí přidat Vámi zvolené potravinářské barvivo do ještě tekutých marshmallow.
Takto připravenou modelovací hmotu nebo fondán z marshmallow můžete uskladnit v lednici až po dobu dvou měsíců. Vždy ho však nezapomeňte dobře zabalit do potravinářské fólie.


