Když jsem uviděla v obchodě, kolik stojí marcipán, zatočila se mi hlava. Pak mi kamarádka poradila tento skvělý recept!

Ještě před deseti lety zdobily dorty jen vyučení cukráři. Obdivovali jsme dokonalé tvary, obrazce, krajky či modelované květy, které dokázali na svých sladkostech vykouzlit. Dnes je však všechno jinak a doba s sebou přináší řadu vymožeností, které pomáhají připravit sladká umělecká díla i neškoleným ženám.

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Čtěte také: Běžné kuřecí řízky jistě znáte. Máte už jich dost a chcete vyzkoušet něco nového? Na této inovaci si pochutná celá vaše rodina. Jak se dá klasické kuřecí maso připravit jinak? Poradí vám tento recept!

I cukrářské odvětví podléhá módním trendům a v současnosti cukrářští mistři používají ve velkém zejména čerstvé ovoce, želé, vaječné pusinky, ale i modelovací hmotu.

Chcete se naučit nejlepší modelovací pastu z obyčejných marshmallow? Pojďte ji vyzkoušet s námi!

Modelovací pasta nebo fondán?

fModelovací pasta nebo fondán. Jakkoliv to nazveme, účel plní tentýž. Modelovací pastou z marshmallow můžete vymodelovat různé tvary i vzory, ale můžete ji použít i na pokrytí celé plochy dortu. Abyste si takovou modelovací pastu vyrobili, budete potřebovat:

  • 300 g marshmallow
  • 400 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Jak na to?

Vysypte marshmallow do mísy a zalijte je citronovou šťávou. Dejte je do mikrovlnné trouby na dobu 20 sekund při plném výkonu. Po vyjmutí odstraňte to, co zůstalo po bocích mísy a dobře promíchejte. Směs nebude po prvním ohřátí měkká, proto ji dejte do mikrovlnky opět na 20 sekund a opět promíchejte. Tento postup opakujte, dokud směs nezůstane zcela měkká, téměř tekutá.

Do rozpuštěných marshmallow přidejte moučkový cukr, zamíchejte a ihned přeložte na desku. Posypte ji práškovým cukrem a začněte hmotu ručně hníst. Vypracovávajte hmotu, dokud nezůstane konzistentní a zejména jednotná. Musí držet pohromadě.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Zabalte hmotu do potravinové fólie a odložte ji na hodinu do chladničky. Když ztuhne, můžete s ní připravovat postavičky, květiny či vykrajovat různé tvary a ozdůbky. Nebo ji dobře vyválejte a pokryjte s ní dort. Válejte ji však vždy na pocukrované desce, jinak by se Vám mohla začít lepit.

Pokud si chcete vyrobit barevnou modelovací hmotu, stačí přidat Vámi zvolené potravinářské barvivo do ještě tekutých marshmallow.

Takto připravenou modelovací hmotu nebo fondán z marshmallow můžete uskladnit v lednici až po dobu dvou měsíců. Vždy ho však nezapomeňte dobře zabalit do potravinářské fólie.

Při vypracovávání hmoty dejte pozor na moučkový cukr. Doporučujeme ho prosít, protože pokud by se v něm našly pevnější částice, v konečném výsledku by se to mohlo odrazit na dortu. A to zejména tehdy, pokud byste modelovací hmotou pokrývaly celou plochu dortu. Vaše domácí dorty a koláče budou nyní vypadat jako od cukráře!