David Hampl
10 července, 2020

Nestihli jste si letos připravit sirup z květů černého bezu? Vůbec nevadí, během několika málo dnů budete mít možnost si nasbírat jeho plody a nachystat si na zimní měsíce zásoby sirupu z plodů. Chutná stejně skvěle, navíc má obdobné léčivé účinky. Jen pozor na konzumaci syrových plodů, čerstvé jsou totiž jedovaté. Kromě tohoto faktu je ale černý bez doslova léčivým zázrakem a malou domácí lékárnou v období zimních chřipek a nachlazení, proto si ho nasbírejte dostatek!

Z květů i plodů

Černý bez lze zpracovávat v průběhu celého léta, začnete květy a pomalu přejdete na plody. Ideální čas na sběr je v průběhu srpna na slunných místech nebo začátkem září, kdy plody černého bezu získávají tmavě fialovou barvu. Dávejte pozor, aby se jednalo opravdu o správnou rostlinu (Sambucus nigra) a nedošlo k záměně s bezem chebdí nebo bezem červeným. Při sběru je vhodnější používat nůžky a stříhat celé trsy, doma následně bobulky otrhat za vydatné pomoci vidličky.

Tolik zdraví v tak malých kuličkách!

Je až s podivem, jak jsou plody černého bezu prospěšné pro zdraví. Plody mají protizánětlivé a antioxidační účinky, proto umí účinně bojovat proti virovým a bakteriálním infekcím. Černý bez podporuje také pocení, což je během chřipek potřeba. Konzumací také dochází ke stimulaci imunitního systému, eliminují se kašle a zahlenění, udržují se zdravé dýchací cesty, takže příště se vám viróza vyhne obloukem. Kromě toho černý bez kladně působí na trávení i nervový systém, zmírňuje bolesti a křeče, hojí rány nebo dezinfikuje pokožku. Je doslova všelékem, proto si připravte sirup dle receptu.

Ingredience

Připravte si:

  • 1 hrnek čerstvých bezových bobulí
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku medu nebo cukru – verze s medem je ale zdravější
  • 1 skořicovou tyčinku
  • 5 hřebíčků
  • 2 polévkové lžíce nakrájeného zázvoru (lze vynechat)

Příprava

Vidličkou otrhejte z větviček bobulky, umyjte je, dejte do hrnce, zalijte vodou a přidejte koření. 

Směs přiveďte k varu a vařte odkryté asi hodinu, dokud se tekutina nezredukuje přibližně na polovinu.

Propasírujte přes sítko, přidejte med (nebo cukr) a promíchejte, dokud se zcela v tekutině nerozpustí.

Přelijte do uzavíratelných láhví. V tomto stavu sirup vydrží v chladničce asi měsíc. Pokud si chcete udělat zásoby na delší dobu, můžete si jej zmrazit (ve formičkách na led) nebo zavařit.  V tom případě dejte uzavřené láhve do hrnce s vodou a vařte při teplotě 80 °C asi 15 minut. Následně nechte zchladnout a uskladněte.

Sdílejte článek