Ingredience:
Reklama
- Máslo do těsta: 100 g
- Sůl: 1,5 lžičky
- Hladká mouka: 500 g
- Voda: 200 ml
- Margarín (nebo máslo): 250 g
Postup:
- Příprava těsta:
- V míse spojte máslo a sůl, promíchejte tak, aby vznikla měkká našlehaná hmota.
- Přidejte hladkou mouku, mírně promíchejte a postupně přilijte vodu.
- Rukou vypracujte hutné, lesklé těsto. Zakryjte ho fólií a nechte odpočinout po dobu 30 minut.
- Rozdělení těsta:
- Po odpočinku těsto ještě 3 minuty zpracovávejte rukou.
- Rozdělte ho na 4 části a z každé části vytvořte bochánek.
- Rozdělte máslo nebo margarín na listové těsto na 4 díly.
- Vytvoření vrstev:
- Z každého bochánku těsta vytvořte placku a do ní zabalte porci másla či margarínu, pečlivě uzavřete.
- Vznikne bochánek, který rukou splácněte a poté rozválejte na obdélník o rozměrech 40×12 centimetrů.
- Srolujte pruh těsta na délku a nechte odpočívat pod fólií po dobu 10 minut.
- Dokončení listového těsta:
- Rozválejte ruličku na obdélník o rozměrech 35 x 10 centimetrů.
- Ze čtvrtiny délky obdélníku přeložte dovnitř z obou dlouhých stran a nakonec přeložte na půl.
- Listové těsto je nyní hotové a můžete ho rozválet a použít na šátečky a další podobné pečivo.
- Lze jej též skladovat v lednici několik dní nebo zabalit a zamrazit.
Reklama