Listové těsto, které můžete udělat na spoustu způsobů – sladké i slané se sýrem


Ingredience:

  • Máslo do těsta: 100 g
  • Sůl: 1,5 lžičky
  • Hladká mouka: 500 g
  • Voda: 200 ml
  • Margarín (nebo máslo): 250 g
shutterstock.com

Postup:

  1. Příprava těsta:
    • V míse spojte máslo a sůl, promíchejte tak, aby vznikla měkká našlehaná hmota.
    • Přidejte hladkou mouku, mírně promíchejte a postupně přilijte vodu.
    • Rukou vypracujte hutné, lesklé těsto. Zakryjte ho fólií a nechte odpočinout po dobu 30 minut.
  2. Rozdělení těsta:
    • Po odpočinku těsto ještě 3 minuty zpracovávejte rukou.
    • Rozdělte ho na 4 části a z každé části vytvořte bochánek.
    • Rozdělte máslo nebo margarín na listové těsto na 4 díly.
  3. Vytvoření vrstev:
    • Z každého bochánku těsta vytvořte placku a do ní zabalte porci másla či margarínu, pečlivě uzavřete.
    • Vznikne bochánek, který rukou splácněte a poté rozválejte na obdélník o rozměrech 40×12 centimetrů.
    • Srolujte pruh těsta na délku a nechte odpočívat pod fólií po dobu 10 minut.
  4. Dokončení listového těsta:
    • Rozválejte ruličku na obdélník o rozměrech 35 x 10 centimetrů.
    • Ze čtvrtiny délky obdélníku přeložte dovnitř z obou dlouhých stran a nakonec přeložte na půl.
    • Listové těsto je nyní hotové a můžete ho rozválet a použít na šátečky a další podobné pečivo.
    • Lze jej též skladovat v lednici několik dní nebo zabalit a zamrazit.

Čtěte také: Ďábelské zapečené chleby s jemně pálivou směsí. Večeře, kterou budete rádi dělat znovu