David Hampl
31 srpna, 2020

Komu by nechutnaly makové buchty či koláče? Napadlo vás ale, že při makovém mlsání děláte zároveň velmi záslužnou činnost pro vaše zdraví? Mák jsou totiž velmi zdravou pochutinou a obsahuje velké množství nejrůznějších zdraví prospěšných látek. Ne nadarmo se mu v minulosti přičítaly zázračné účinky, například jak si udržet mladost a svěžest do pozdního věku.

Léčivé účinky máku

Z hlediska svého složení je mák bohatým zdrojem zejména nejrůznějších minerálních látek. Obsahuje velké množství vápníku, fosforu, železa, zinku, draslíku, hořčíku i mědi. Kombinace vápníku a fosforu je ideální pro budování kostí, jeho pravidelní konzumace tak přispívá k prevenci před vznikem osteoporózy. Zinek je důležitý pro náš imunitní systém a neurologický vývoj. Díky mědi jsou maková semínka významným pomocníkem pro  tvorbu červených krvinek. K dalším pozitivním účinkům pravidelné konzumace máku patří také snížení krevního tlaku a vzhledem k vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin slouží rovněž jako prevence před vznikem trombózy a embolie, zároveň snižuje hladinu nebezpečného cholesterolu. Kromě bohatého spektra minerálů najdeme v máku také vitamíny, zejména ty skupiny B, které hrají velmi důležitou roli v procesu metabolismu. Díky vysokému obsahu alkaloidů je přirozeným pomocníkem při problémech s nespavostí a nervozitou.

Jak si připravit makový sirup

Pokud nechcete vždy, když se rozhodnete využít úžasných účinků máku, péct, můžete si velmi snadno připravit domácí makový sirup. Stačí smíchat semínka namletého máku s trochou vody a medem. Směs následně uzavřete do skleněné nádoby a skladujte v ledničce. Následně stačí konzumovat jednu polévkovou lžíci tohoto zázračného sirupu denně a uvidíte, že brzy na svém zdraví pocítíte první výsledky. Další způsob, jak mák jednoduše konzumovat, představuje přidat trochu máku do sklenice s mlékem a dochutit medem.

Sdílejte článek