Cuketa je oblíbená letní zelenina, kterou můžete připravit na mnoho způsobů. Většina Čechů si doma předkrmy nepřipravuje, ale tento byste měli zkusit. Zpracujete velmi efektivně cuketu a ještě si pochutnáte. Předkrm je to krásně lehký, ale také velmi dobrý. Cuketa nemá sama o sobě příliš chuť, a proto je velmi důležité připravit vynikající marinádu.
Co budete potřebovat?
Příprava předkrmu musí být vždy jednoduchá, protože po ní budou následovat další chody. Tento cuketový pokrm je extrémně snadný a čekat na něj budete pouze 20 minut, po které se bude zelenina marinovat. Jinak na přípravu nepotřebujete nic zvláštního. Všechny suroviny máte jistě ve své kuchyni i v této chvíli (jestli máte doma cukety):
- cuketa – 650 gramů,
- cibule – 60 gramů,
- česnek – 1 stroužek,
- kopr – 1 lžíce,
- dijonská hořčice – 1 lžička,
- ocet (9%) – 1 ½-2 lžíce,
- sůl – 1 lžička,
- cukr – ¼ lžičky,
- sladká nebo pikantní paprika – ¼ lžičky.
Pracovní postup
Cuketu opláchněte vodou, osušte a nakrájejte na kolečka silná asi 2-3 mm. Cibuli očistěte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Kopr jemně nasekejte a připravte si sáček, který můžete uzavřít zipem. Vložte do něj cuketu, cibuli a nasekaný kopr. Potom do sáčku prolisujte stroužek česneku. Přidejte také sůl, cukr, mletou papriku (sladkou nebo pálivou) a dijonskou hořčici. Nakonec do sáčku nalijte ocet a sáček pevně uzavřete. V tuto chvíli máte prakticky všechno hotové.
Nyní musíte obsah sáčku jen důkladně promíchat. Sáčkem otáčejte, dokud nebudou všechny kousky cukety pokryty marinádou. Potom vložte sáček do lednice a nechte ho tam 20 minut odpočívat. Nic jiného nemusíte dělat. Po uplynutí této doby (nebo delší) naservírujte křupavou cuketu na talíř a podávejte ji jako zajímavý předkrm. Zelenina bude chutnat úžasně a užijete si její křupavost. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: xitrosti.com