Marlenka aneb tradiční medový řez, který miluji již od svého dětství. Pokaždé když zavřu oči a pomyslím na něj, vzpomenu si na vláčné těsto a krémovou medovo-ořechovou náplň, z níž mi naskakuje husí kůže. Věděli jste však, že příprava tohoto dezertu není vůbec těžká? Jedná se o vskutku jednoduchý recept, kterým nemůžete nikoho zklamat. To Vám zaručujeme!
Reklama
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 25 dkg hladké mouky
- 5 dkg ořechů (mletých)
- 13 dkg práškového cukru
- 2 vejce
- 2 PL medu
- 1 balení prášku do pečiva
Na náplň:
- 5 dl zakysané smetany
- 13 dkg práškového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 10 dkg ořechů (mletých)
Jak na to?
Těsto
Reklama
- Nejprve si připravte těsto tak, že smícháte všechny potřebné přísady. Poté hotové těsto odložte na cca 12 hodin do ledničky, ať je těsto odležené v chladu.
- Po odložení si těsto rozdělte na 3 rovnoměrné kusy, které vyválejte dle velikosti Vašeho plechu. Tyto tři vyválené plátky byste měli péct postupně, vždy v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů, cca půl hodiny. Upřímně, byl toto pro mě ten nejkritičtější bod, neboť by těsto mělo zůstat vláčné. Nikdo přeci nechce tvrdou sušenku.
- Hotové pláty poté vyndejte z pekáče a nechte na chvilku vychladit.
Náplň
- Druhou část tvoří příprava luxusní medovo-ořechové náplně, která vznikne spojením zakysané smetany, práškového a vanilkového cukru a mletých ořechů.
- Jakmile Vám pláty těsta vychladnou, naplňte je hotovým krémem. Po cca půl hodině by mělo být těsto již navlhlé, a tak ho můžete nařezat na jednotlivé kousky a podávat!
Dobrou chuť přejeme!
Reklama