Marlenka aneb tradiční medový řez, který znáte ze svého dětství určitě i Vy! Jedná se o kouzelný a chutný dezert, jehož přípravou nemůžete nikoho zklamat!

Marlenka aneb tradiční medový řez, který miluji již od svého dětství. Pokaždé když zavřu oči a pomyslím na něj, vzpomenu si na vláčné těsto a krémovou medovo-ořechovou náplň, z níž mi naskakuje husí kůže. Věděli jste však, že příprava tohoto dezertu není vůbec těžká? Jedná se o vskutku jednoduchý recept, kterým nemůžete nikoho zklamat. To Vám zaručujeme!

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 25 dkg hladké mouky
  • 5 dkg ořechů (mletých)
  • 13 dkg práškového cukru
  • 2 vejce
  • 2 PL medu
  • 1 balení prášku do pečiva

Na náplň:

Čtěte také: Zájem o nebankovní půjčky stále roste. Vyplatí se?

  • 5 dl zakysané smetany
  • 13 dkg práškového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 10 dkg ořechů (mletých)

Jak na to?

Těsto

  1. Nejprve si připravte těsto tak, že smícháte všechny potřebné přísady. Poté hotové těsto odložte na cca 12 hodin do ledničky, ať je těsto odležené v chladu.
  2. Po odložení si těsto rozdělte na 3 rovnoměrné kusy, které vyválejte dle velikosti Vašeho plechu. Tyto tři vyválené plátky byste měli péct postupně, vždy v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů, cca půl hodiny. Upřímně, byl toto pro mě ten nejkritičtější bod, neboť by těsto mělo zůstat vláčné. Nikdo přeci nechce tvrdou sušenku.
  3. Hotové pláty poté vyndejte z pekáče a nechte na chvilku vychladit.

Náplň

  1. Druhou část tvoří příprava luxusní medovo-ořechové náplně, která vznikne spojením zakysané smetany, práškového a vanilkového cukru a mletých ořechů.
  2. Jakmile Vám pláty těsta vychladnou, naplňte je hotovým krémem. Po cca půl hodině by mělo být těsto již navlhlé, a tak ho můžete nařezat na jednotlivé kousky a podávat!

Dobrou chuť přejeme!