Upečte si masový bochník, který je skvělou alternativou ke klobásám a dalším uzeninám. Recept je velmi jednoduchý, nepotřebujete nic speciálního kromě dusitanové soli, kterou seženete v obchodech s kořením nebo na internetu. Kromě toho už vám stačí jen pár základních ingrediencí a lahodná pochoutka je na světě. Co budete potřebovat?
- 1350–1370 g libového vepřového masa
- 150 g nesoleného sádla
- 2 lžičky sušeného česneku
- 13–13,5 g dusitanové soli
- 0,5 lžičky mletého pepře
- 1 lžička muškátového oříšku
Jak postupovat?
Libové vepřové maso, jehož menší část můžete nahradit například krůtími stehny nebo jiným druhem libového masa, nakrájejte na středně velké kousky. Přidejte všechno koření a 100–150 ml studené vody. Vše důkladně promíchejte, aby směs absorbovala vodu a vše se spojilo v jednu homogenní směs. Zakryjte potravinářskou folií a za občasného míchání nechte uležet v lednici.
Mezitím nakrájejte nesolené sádlo na malé kostičky. Zalijte ho vroucí vodou a ihned přendejte do ledové vody. Z vody sádlo vyjměte na suchý talíř, přikryjte ho a vložte do lednice. O den později protáhněte maso mlýnkem s jemnou mřížkou. Přidejte k němu jednu polévkovou lžíci kukuřičného nebo bramborového škrobu, sádlo a rychle prohněťte, aby směs zhoustla.
Maso se musí propéct
Mleté maso vložte do vymaštěné chlebové plechové formy a opatrně ho na povrchu stlačte, aby v něm nezůstaly žádné mezery. Vršek se snažte zakulatit a zahladit okraje, poté ho potřete našlehaným vaječným bílkem. Vložte do trouby rozehřáté na 100–110 °C a nechte hodinu péct. Poté zvyšte teplotu na 130 °C a dopékejte dalších 50–55 minut.
Upečený masový bochník vyjměte z trouby a vyklopte z formy, potřete tentokrát ze všech stran zbývajícím vaječným bílkem a nechte bez formy dopékat ještě dalších 10 minut. Pak nechte bochník vychladnout a rozkrájejte na tenké plátky. Můžete ho podávat jen tak s pečivem nebo k obědu spolu s bramborami.
Zdroj: newsitamea.gr