David Hampl
17 července, 2022
, ,

Upečte si masový bochník, který je skvělou alternativou ke klobásám a dalším uzeninám. Recept je velmi jednoduchý, nepotřebujete nic speciálního kromě dusitanové soli, kterou seženete v obchodech s kořením nebo na internetu. Kromě toho už vám stačí jen pár základních ingrediencí a lahodná pochoutka je na světě. Co budete potřebovat?

  • 1350–1370 g libového vepřového masa
  • 150 g nesoleného sádla
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 13–13,5 g dusitanové soli
  • 0,5 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička muškátového oříšku

Jak postupovat?

Libové vepřové maso, jehož menší část můžete nahradit například krůtími stehny nebo jiným druhem libového masa, nakrájejte na středně velké kousky. Přidejte všechno koření a 100–150 ml studené vody. Vše důkladně promíchejte, aby směs absorbovala vodu a vše se spojilo v jednu homogenní směs. Zakryjte potravinářskou folií a za občasného míchání nechte uležet v lednici.

Mezitím nakrájejte nesolené sádlo na malé kostičky. Zalijte ho vroucí vodou a ihned přendejte do ledové vody. Z vody sádlo vyjměte na suchý talíř, přikryjte ho a vložte do lednice. O den později protáhněte maso mlýnkem s jemnou mřížkou. Přidejte k němu jednu polévkovou lžíci kukuřičného nebo bramborového škrobu, sádlo a rychle prohněťte, aby směs zhoustla.

https://plyashka.com/

Maso se musí propéct

Mleté maso vložte do vymaštěné chlebové plechové formy a opatrně ho na povrchu stlačte, aby v něm nezůstaly žádné mezery. Vršek se snažte zakulatit a zahladit okraje, poté ho potřete našlehaným vaječným bílkem. Vložte do trouby rozehřáté na 100–110 °C a nechte hodinu péct. Poté zvyšte teplotu na 130 °C a dopékejte dalších 50–55 minut.

https://plyashka.com/

Upečený masový bochník vyjměte z trouby a vyklopte z formy, potřete tentokrát ze všech stran zbývajícím vaječným bílkem a nechte bez formy dopékat ještě dalších 10 minut. Pak nechte bochník vychladnout a rozkrájejte na tenké plátky. Můžete ho podávat jen tak s pečivem nebo k obědu spolu s bramborami.

https://plyashka.com/

Zdroj: newsitamea.gr

Sdílejte článek