Máte rádi houby a vadí mám, že rostou jenom pár týdnů? Tak si nasbírejte do zásoby a vyzkoušejte nakládané houby. Kdykoliv na ně budete mít chuť, stačí jenom otevřít sklenici a ochutnat

Reklama

Houby jsou v České republice velmi populárním jídlem. Je to nejenom proto, že maní skvělou chuť, ale je to také proto, že si je můžeme zdarma a snadno nasbírat v lese. Problém je v tom, že sezona je jenom pár týdnů a tak lidé hledají možnosti jejich uchování. Mrazák není úplně ideální a sušení také ne. Proto je tu recept na nakládané houby, který je skvělou volbou pro každého milovníka tohoto jídla. A jak si je naložit dokonale? To vám samozřejmě poradíme.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Základní složkou by měly být čerstvě nasbírané houby. Jaké to budou, to necháme na vás samotných. Každý z vás má jiné preference a tak si jejich skladbu zvolte tak, aby vám co nejvíce chutnaly. Dále už stačí suroviny na samotný lák, které jsou tyto:

  • 1 litr vody
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžičky octu
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového pepře
  • 4 lžičky soli

Nejprve je třeba připravit si lák

Jdeme na to. Nejprve je nutné připravit si lák, který dodá houbám nejenom zajímavou chuť, ale také dojde k tomu, že je dokáže udržet dlouhou dobu čerstvé a kvalitní. Lák se připraví jednoduše tak, že se smíchají všechny suroviny a vše se postupně přivede k varu. Jakmile se tekutina začne vařit, už stačí pouze vypnout sporák a nechat ji takzvaně dojít a poté i vychladnout. V tu chvíli vám vznikne čas na přípravu samotných hub.

Houby je třeba důkladně očistit

Reklama

Pamatujte na to, že houby musí být opravdu dokonale očištěné. Že musí být zbaveny všech nečistoty. Ty by jinak mohly celou sklenici kontaminovat a znehodnotit. Proto je očistěte, důkladně omyjte a potom také nakrájejte. Tím máte houby nachystané a můžete je rovnoměrně dávat do jednotlivých sklenic. Doporučuje se zhruba 2/3 sklenice, aby zde byl dostatek prostoru pro samotný lák, ve kterém budou naloženy.

Jak prodloužit jejich trvanlivost?

Finální fáze může mít dvě možnosti. Ta první je spojena s tím, že houby zalijete studeným lákem, potom pevně zavřete víčka a budete je buď v hrnci, nebo také v troubě klasicky sterilizovat. Druhá varianta je, že lák opět přivedete k varu, zalijete je horkou tekutinou a poté ihned uzavřete. Oba postupy se podepíšou na tom, že když následně vychladlé sklenice umístíte na tmavé a chladné místo, že vám zde vydrží opravdu dlouho a vy si budete moci užít jejich opravdu delikátní chuď kdykoliv po celý rok.

Reklama