Houby jsou v České republice velmi populárním jídlem. Je to nejenom proto, že maní skvělou chuť, ale je to také proto, že si je můžeme zdarma a snadno nasbírat v lese. Problém je v tom, že sezona je jenom pár týdnů a tak lidé hledají možnosti jejich uchování. Mrazák není úplně ideální a sušení také ne. Proto je tu recept na nakládané houby, který je skvělou volbou pro každého milovníka tohoto jídla. A jak si je naložit dokonale? To vám samozřejmě poradíme.
Jaké ingredience budete potřebovat?
Základní složkou by měly být čerstvě nasbírané houby. Jaké to budou, to necháme na vás samotných. Každý z vás má jiné preference a tak si jejich skladbu zvolte tak, aby vám co nejvíce chutnaly. Dále už stačí suroviny na samotný lák, které jsou tyto:
- 1 litr vody
- 2 lžíce cukru
- 3 lžičky octu
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového pepře
- 4 lžičky soli
Nejprve je třeba připravit si lák
Jdeme na to. Nejprve je nutné připravit si lák, který dodá houbám nejenom zajímavou chuť, ale také dojde k tomu, že je dokáže udržet dlouhou dobu čerstvé a kvalitní. Lák se připraví jednoduše tak, že se smíchají všechny suroviny a vše se postupně přivede k varu. Jakmile se tekutina začne vařit, už stačí pouze vypnout sporák a nechat ji takzvaně dojít a poté i vychladnout. V tu chvíli vám vznikne čas na přípravu samotných hub.
Čtěte také: 13 tipů a triků, jak učinit Vaše prádlo čisté a čerstvě vonící!
Houby je třeba důkladně očistit
Pamatujte na to, že houby musí být opravdu dokonale očištěné. Že musí být zbaveny všech nečistoty. Ty by jinak mohly celou sklenici kontaminovat a znehodnotit. Proto je očistěte, důkladně omyjte a potom také nakrájejte. Tím máte houby nachystané a můžete je rovnoměrně dávat do jednotlivých sklenic. Doporučuje se zhruba 2/3 sklenice, aby zde byl dostatek prostoru pro samotný lák, ve kterém budou naloženy.
Jak prodloužit jejich trvanlivost?
Finální fáze může mít dvě možnosti. Ta první je spojena s tím, že houby zalijete studeným lákem, potom pevně zavřete víčka a budete je buď v hrnci, nebo také v troubě klasicky sterilizovat. Druhá varianta je, že lák opět přivedete k varu, zalijete je horkou tekutinou a poté ihned uzavřete. Oba postupy se podepíšou na tom, že když následně vychladlé sklenice umístíte na tmavé a chladné místo, že vám zde vydrží opravdu dlouho a vy si budete moci užít jejich opravdu delikátní chuď kdykoliv po celý rok.