Máte rádi kuřecí prsa na jakýkoliv způsob? Pak byste měli ovládat těchto 5 zlatých pravidel, bez kterých se v kuchyni neobejdete!

Dokonalost spočívá v drobných detailech. Připravit v kuchyni něco pod zub není nic náročného a dokáže to každý, i ten najnepraktičtější muž a najnezručnější žena. No připravit to královsky, na to musíte být buď stoprocentní nebo musíte ovládat ty správné triky.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]Správně připravená kuřecí prsa jsou větší lahůdkou než jemné mladé hovězí steaky. Chcete, aby famózně chutnalo kuřecí i ve Vašem podání? Podívejte se, na co byste při přípravě suššího masa neměli zapomínat.

V první řadě koření

Kuře samo o sobě nemá výraznou chuť, a tak se mužům, nebo větším gurmánům, zdá obvykle plané. Pointa spočívá v kořenění kuřecího ještě před tepelnou úpravou. Je to něco jako marináda, ledaže ji nemusíte dělat s olejem. Stačí když si kuře půlhodinu před pečením, grilováním, či dušením okořeníte a necháte maso, ať pustí šťávu. Zbarví se a zároveň jím projdou chutě.

Maso namočte

Kuřecí ztrácí vlhkost nejrychleji ze všech druhů masa. Horší je na tom už snad jen krůtí, ale v principu jde o velmi podobná masa. Trik, jak zachovat prsa šťavnatá, spočívá v tom, že maso si přibližně 15 minut před přípravou namočíte v osolené vodě. Šťavnatost je zaručena!

Reklama

Více oleje

Není důležité, jaký olej používáte, ale kolik. Aby se Vám maso nevysušilo, nebojte se dělat ho s větším podílem oleje. Při pečení v troubě Vám maso nepopraská, pokud ho ze všech stran potřete olejem. Jakýmkoliv.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Kořeněná kůrka

Koření vytvoří na mase jakousi ochrannou vrstvu a zároveň ho provoní. Nebojte se použít ke kořenění kuřecího i ostřejší ingredience, například česnek, tymián, papriku, či kurkumu. Nikdy však nezapomeňte na sůl!

Délka přípravy

Ať už kuře pečete, dusíte nebo grilujete, všímejte si včas. Pokud ho prošvihnete, kuře bude suché. Při pečení zvolte raději vyšší teplotu a kratší čas. Při delším pečení a nižší teplotě se Vám maso začne po 20 minutách sušit.

Trpělivost růže přináší

Po tom, jak jste kuře, nebo jeho část dopekli, nespěchejte maso ihned krájet! Kuře přikryjte alobalem a nechte ho 10 minut odstát. Ušetří si šťavnatost a zůstane měkké. Naopak, pokud ho hned začnete porcovat, veškerá vlhkost z tepla vyjde do vzduchu.

Nezapomínejte však kupovat hlavně kvalitní maso a ne takové, které je napíchané vodou. Všímejte si informace na obalu a kupujte české výrobky. Podpoříte české dodavatele a chovatele, ale kromě toho budete jíst maso, které neprocestovalo několik republik nebo polovinu zeměkoule.

 

Reklama