Domácí rolády jsou oblíbené snad ve všech českých rodinách. Není se čemu divit, protože potřebujete jen pár ingrediencí, recepty jsou rychlé a levné. Navíc je můžete s klidným srdcem nabídnout i náročným návštěvám, protože vypadají jako z cukrárny. Domácí varianty ale stojí jen zlomek ceny oproti kupovaným. Navíc si připravíte roládu podle své chuti.
Co budete potřebovat?
Tento recept se skládá hned ze tří částí: těsto, náplň a poleva. Každý z těchto prvků připravíte jednoduše, rychle a dohromady si pochutnáte na příjemně sladké roládě. Podívejme se, co budete potřebovat na výrobu těsta:
- vejce – 4 ks,
- cukr – 9 dkg,
- sůl – špetka,
- med – 1 ½ lžíce,
- hladká mouka – 11 ½ dkg,
- prášek do pečiva – 3 gramy.
Na krém:
- šlehačka – 1 dl,
- šlehaný karamel – 20 dkg.
Na polevu:
- hořká čokoláda – 7 dkg,
- šlehačka – 300 ml.
Pracovní postup
V první řadě si připravte a odměřte všechny ingredience, aby šlo potom všechno rychleji. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postavte stranou. Vejce, sůl a cukr vyšlehejte, dokud nebudete mít bílou pěnu. Potom přidejte med za stálého míchání a pokračujte další 2-3 minuty. Do vaječné směsi přidejte mouku a promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem a nalijte do něj směs. Rovnoměrně rozetřete stěrkou. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte po dobu 15 minut.
Upečené těsto vyklopte na čistý pečicí papír, sundejte druhý pečicí papír a srolujte do tvaru rolády. Takto nechte těsto vychladnout. Mezitím si připravte krém. Smetanu vyšlehejte do pěny a přidejte karamel. Ručním mixérem znovu vyšlehejte. Vychladlé těsto opatrně rozviňte, potřete krémem a znovu zatočte do rolády. Na polevu zahřejte smetanu, přidejte nalámanou čokoládu a počkejte, dokud se nerozpustí. Roládu zalijte polevou, posypte drceným karamelem na ozdobu a vložte do lednice. Počkejte, dokud neztuhne a potom si pochutnejte!
Zdroj: cookpad.com