Milujete bazalku pro její chuť a také vůni? Není jenom kořením do jídla! Seznamte se s jejími blahodárnými účinky na lidské zdraví. Nebudete věřit, co pár čerstvých lístků dokáže udělat s vaším tělem! -
Menu

Milujete bazalku pro její chuť a také vůni? Není jenom kořením do jídla! Seznamte se s jejími blahodárnými účinky na lidské zdraví. Nebudete věřit, co pár čerstvých lístků dokáže udělat s vaším tělem!

Nenápadná bylinka, kterou známe především z italské kuchyně a kterou má poslední dobou doma na zahrádce, na balkoně či jen tak za oknem v květináči čím dál tím více Čechů. Tato bylinka ale nejen dodá mnoha pokrmům tu správnou chuť, ale má i mnohé pozitivní účinky na naše zdraví.

Bazalka původně pochází z Indie, odkud se již ve starověku začala postupně šířit do celého světa. Oblíbená byla již například ve starověkém Egyptě, kde byly v hrobkách faraonů objeveny vonné oleje vyrobené právě z bazalky. Také ve starověkém Římě se bazalka těšila velké oblibě, a byla dokonce považovaná za bylinku lásky. Název rostliny pochází z řeckého slova basileis, což znamená král, i to svědčí o tom, jak byla ve starověku tato rostlina vnímána. A když už jsme u starověkého Řecka, zde byla bazalka používaná například jako lék při uštknutá hadem či štírem.

Bazalka v kuchyni

V kuchyni má bazalka velmi široké využití, čerstvé i sušené listy se používají jako univerzální koření. Čerstvá bazalka je především vyhledávanou a chutnou přísadou do nejrůznějších zeleninových salátů. Známé je především její použití v kombinaci s rajčaty. Můžeme ji ale přidat i k těstovinám, do polévek či k dušenému masu. Z bazalky se vyrábí i velmi chutné pesto.

Léčivé účinky bazalky

I když je dnes bazalka považovaná spíše za koření než za léčivou bylinku, lze ji použít v boji proti nejrůznějším zdravotním problémům. Její pozitivní účinek byl zaznamenán hlavně v souvislosti s trávicí soustavou. Látky obsažené v bazalce podporují vylučování žaludečních šťáv, čímž usnadňuje trávení, ale působí například i při nadměrné plynatosti a obecně podporuje chuť k jídlu. Při problémech s dýchací soustavou zase usnadňuje odkašlávání a ničí stafylokokové a enterokokové infekce. Zároveň má blahodárný vliv i na nervovou soustavu, napomáhá k uklidnění a navození pocitu dobré nálady. To je zřejmě i důvodem, proč byla dříve považovaná za afrodiziakum.

Z hlediska vysokého obsahu bioflavonidů, speciálních organických sloučenin, které stabilizují strukturu chromozomů v buňkách a tím brání jejich rozkladu, je bazalka doporučována i jako určitá prevence při rakovině. Z hlediska vitamínů a minerálních látek je bazalka bohatá především na vitamíny A, C a K, mangan, vápník, železo, hořčík a měď. Pokud tedy máte bazalku doma, přinášíme vám několik jednoduchých receptů a rad, které vám mohou pomoci při nejrůznějších zdravotních potížích.

Bazalkový čaj

Bazalkový čaj je účinný, především pokud trpíte pocity neustálé únavy, slabosti až apatie. Pomáhá proti nervozitě a při bolestech hlavy, které souvisí s celkovým vypětím. Do sklenice vložte několik listů čerstvé bazalky a přelijte vroucí vodou. Nechte louhovat po dobu patnácti až dvaceti minut. Pijte dvakrát denně. Pokud chcete čaj lze bez problémů dochutit pomocí medu či citronu. Čaj má pozitivní účinky i na trávicí soustavu, pomáhá se zažívacími nevolnostmi i při pálení žáhy, celkově stimuluje trávení a napomáhá ke vstřebávání živin.

Oční kapky

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2
Tisk
Nezařazené

7 cviků na perfektní postavu, které můžete cvičit doma před…

Koukat na televizi a při tom efektivně spalovat tuky? Myslíte si, že je to nemožné? Vůbec! Existuje několik velmi efektivních…
Nezařazené

Čínské nakládané okurky podle po generace vyzkoušeného receptu: Nebudete už…

Sterilované okurky v nálevu se staly běžnou doplňující potravinou a doplňují řadu klasických jídel nejen české kuchyně. Receptů pro přípravu nálevu…
Nezařazené

Mátovo-citronová džem léčí 10x více než chemie z lékárny: Nejlepší…

Marmelády jsou výborné pro přípravu sladkých snídaní, do buchet a koláčů a také jako speciální sladidlo do osvěžujících letních nápojů…
Nezařazené

Zapečená cuketa podle staročeského receptu, který zaručeně ještě neznáte: Tato…

Francouzské brambory jsou českou klasikou. Na Slovensku je stejně chutnou obdobou zapečená cuketa, které se říká cuketová baba. Rychlé a…
Nezařazené

Účinné cvičení od mého fyzioterapeuta, které se vyrovná běhání i…

Kterou ženu by netrápil vzhled stehen a boků? Každý gram tuku je v těchto partiích okamžitě vidět, i proto je nutné…
Nezařazené

Domácí rohlíky upečené za 10 minut chutnají jako z kvalitní…

Jak si užít víkendové nebo prázdninové ráno? Perfektní snídaní s domácími rohlíky doplněnými o tradiční máslo, rajčátka nebo zeleninový salát. Domácí…