Bez tohoto receptu se neobejdete! Základní kynuté těsto je nezbytné pro slané langoše, pizzu i sladké buchty a koláče. Pokud ho ale pokazíte, nečekejte, že se vám finální výrobek podaří. V tomto článku vám představíme jednoduchý recept, který zvládne skutečně každý.
Suroviny pro výrobu:
- 675 g mouky
- 250 ml mléka
- 70 g másla
- 2 vejce
- 21 g čerstvých kvasnic
- 80 g cukru
- 1 lžička soli
Postup:
- Založte na kvásek: Do trochy vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte 2 lžičky cukru. Přikryjte směs a nechte kynout cca půl hodiny na teplém místě. Můžete si pomoct tím, že kvásek umístíte na radiátor, či do trouby rozehřáté na cca 40°C.
- Nechte máslo rozehřát na pokojovou teplotu a následně ho přidejte do vzešlého kvásku. Následně do směsi zamíchejte i zbytek mléka, mouku a sůl, popřípadě cukr, pakliže zaděláváte na sladkou variantu těsta. Celou směs je nutné důkladně prohníst, a to nejlépe rukama, přičemž doba propracování se pohybuje většinou od deseti minut výše.
- Druhé kynutí: Když je těsto hotové, nechte ho znovu nakynout. Dosáhne dvojnásobného objemu, proto zvolte dostatečně velkou nádobu. Opět jej umístěte na teplé místo a nechte kynout, tentokrát 45 minut. Hotovo a připraveno k dalšímu použití.
Jednoduché, že? Tento základní recept zvládne vskutku každý, i dítě.
Lívanečky
Inspirovali jste se a hned máte chuť na něco sladkého? Vyrobte si lívanečky. Postupujte dle návodu výše, jen před druhým kynutím přidejte do směsi následující ingredience:
- rozšlehané vejce
- cukr, popřípadě trochu vanilky či vanilkového cukru
- jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citronu
- smetana (tip šéfkuchaře)
Na podruhé vykynuté těsto naléváme do tukem vytřených lívanečníků a lívance pečeme po obou stranách dorůžova. Při podávání obalíme upečené lívanečky v moučkovém cukru se skořicí, nebo je potřeme marmeládou a posypeme strouhaným tvarohem.