David Hampl
7 března, 2020

Bez tohoto receptu se neobejdete! Základní kynuté těsto je nezbytné pro slané langoše, pizzu i sladké buchty a koláče. Pokud ho ale pokazíte, nečekejte, že se vám finální výrobek podaří. V tomto článku vám představíme jednoduchý recept, který zvládne skutečně každý.

Suroviny pro výrobu:

  • 675 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 70 g másla
  • 2 vejce
  • 21 g čerstvých kvasnic
  • 80 g cukru
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Založte na kvásek: Do trochy vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte 2 lžičky cukru. Přikryjte směs a nechte kynout cca půl hodiny na teplém místě. Můžete si pomoct tím, že kvásek umístíte na radiátor, či do trouby rozehřáté na cca 40°C.
  2. Nechte máslo rozehřát na pokojovou teplotu a následně ho přidejte do vzešlého kvásku. Následně do směsi zamíchejte i zbytek mléka, mouku a sůl, popřípadě cukr, pakliže zaděláváte na sladkou variantu těsta. Celou směs je nutné důkladně prohníst, a to nejlépe rukama, přičemž doba propracování se pohybuje většinou od deseti minut výše.
  3. Druhé kynutí: Když je těsto hotové, nechte ho znovu nakynout. Dosáhne dvojnásobného objemu, proto zvolte dostatečně velkou nádobu. Opět jej umístěte na teplé místo a nechte kynout, tentokrát 45 minut. Hotovo a připraveno k dalšímu použití.

Jednoduché, že? Tento základní recept zvládne vskutku každý, i dítě.

Lívanečky

Inspirovali jste se a hned máte chuť na něco sladkého? Vyrobte si lívanečky. Postupujte dle návodu výše, jen před druhým kynutím přidejte do směsi následující ingredience:

  • rozšlehané vejce
  • cukr, popřípadě trochu vanilky či vanilkového cukru
  • jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citronu
  • smetana (tip šéfkuchaře)

Na podruhé vykynuté těsto naléváme do tukem vytřených lívanečníků a lívance pečeme po obou stranách dorůžova. Při podávání obalíme upečené lívanečky v moučkovém cukru se skořicí, nebo je potřeme marmeládou a posypeme strouhaným tvarohem.

Sdílejte článek